Sporazum o sodelovanju med Slovensko-brazilsko zbornico in Slovensko-argentinsko zbornico

 

Povezovanje slovenskih poslovnih skupnosti v Braziliji in Argentini


Gospodarska zbornica Slovenija-Argentina (SloAr) je 5. oktobra na prireditvi v Slovenskem centru Slomškov dom v Buenos Airesu praznovala dve leti obstoja. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki Gospodarske zbornice Slovenija-Brazilija (SloBraz).

Poleg večerje s tipično slovensko hrano sta bila vrhunca praznovanja udeležba slovenskega veleposlanika v Argentini - Alaina Briana Berganta, ki je prejel priznanje za svoje delo - in pogovor poslovneža Federica Fontenle iz podjetja Mobiliarios Fontenla z novinarjem Eduardom Serenellinijem, ki je temeljil predvsem na prednostih povezovanja med združenji, ustanovami in bilateralnimi gospodarskimi zbornicami.

Argentina je s skupnostjo 30.000 Slovencev in njihovih potomcev ena od držav z največjo slovensko diasporo na svetu. Tako kot SloBraz je tudi SloAr del Slovenske globalne poslovne mreže (SGBN) - priznanega spodbujevalca sodelovanja med globalnimi slovenskimi poslovnimi institucijami. 

Zbornici sta izkoristili priložnost za podpis sporazuma, ki sta ga podpisala njuna predsednika Martin Križ (SloAr) in Matjaž Cokan (SloBraz) in je prvi med slovenskimi zbornicami v Južni Ameriki.

Namen sporazuma je povezati slovenski skupnosti v Braziliji in Argentini, prvi korak pa bo vključitev Argentine v SloBrazov interaktivni poslovni zemljevid, platformo, ki združuje slovenska podjetja in podjetnike v Braziliji in se namerava razširiti na druge države, med katerimi je Argentina prva.

SloBraz je bil skupaj s SGBN eden od pobudnikov ustanovitve SloArja. Slobraz, ki ga je zastopal njegov predsednik Matjaž Cokan, je v čast zbornici sosednje države pripeljal delegacijo, ki so jo sestavljali podjetniki slovenskega porekla.

Člani te delegacije - iz podjetja Nasha Indústria e Comércio, Alexander Hlebanja in Nyna Hlebanja; iz vinske kleti Casa da Árvore, Max Slivnik in Simone Slivnik; iz podjetja Sonitron Ultra-Sônica, Antônio Svetlic in Celia Svetlic; iz podjetja Trieste Technology in Fragmentation and Trading, Martin Mavrič - so se srečali s slovensko skupnostjo v regiji ter spoznali industrijo lesenih podov Bajda in vinarstvo Zuccardi.

Okvirni sporazum o sodelovanju med Slovensko-brazilsko zbornico in Slovensko-argentinsko zbornico (pdf)





Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini