Omogočen prehod meje dnevnim migrantom iz Hrvaške na delo v Belo krajino in na Dolenjsko


SLO CRO Poslovni klub in Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine sta na Štab civilne zaščite Republike Hrvaške v sredo, 15. aprila 2020, naslovila pismo s predlogom za ponovno preučitev razlogov za prepoved prehoda meje hrvaškim delavcem na delo v Belo krajino in Dolenjsko ter sprostitev ukrepov prepovedi.

Za dnevni prehod hrvaških delavcev na območje Bele krajine in Dolenjske so si že nekaj časa prizadevale obmejne občine ter podjetja iz te regije, ki je bila tudi edina regija v Sloveniji, v katero hrvaški delavci v Sloveniji niso smeli dnevno migrirati.

Z zadovoljstvom obveščamo, da je Hrvaški zavod za javno zdravstvo 16. aprila 2020 objavil nove ukrepe postopanja v zvezi s prehodi  prek hrvaške meje v druge države članice EU.

S tem odlokom je dnevna migracija hrvaškim delavcem na Dolenjsko in Belo krajino omogočena ob upoštevanju določenih zaščitnih ukrepov  za zdravje in preventivo pred okužbo s Covid-19, in sicer na delo čez mejo je obvezen prevoz z osebnim avtomobilom ali uporaba maske v primeru vožnje z javnim prevozom. V obdobju dnevnih migracij na delo čez mejo je obvezna samoizolacija oz. karantena na domačem naslovu.
Prav tako se je s prvim dnem dnevne migracije na delo čez mejo potrebno javiti osebnemu zdravniku na Hrvaškem ali v Štab civilne zaščite Republike Hrvaške, da bi se tako omogočila evidenca osebe, ki prehaja mejo in zdravstveni nadzor.

Delodajalci morajo osebam, ki prehajajo mejo na delo v Slovenijo, vročiti prepustnico oz. potrdilo o zaposlitvi, zaradi katere morajo delavci prehajati mejo. Čezmejni delavci prehajajo vedno isti mejni prehod.

Z ukrepom je tako velikim in manjšim podjetjem v Beli krajini in na Dolenjskem omogočeno, da brez zadržkov in takoj ko je mogoče, na delo pokličejo svoje delavce iz Hrvaške.

Pred tem so bila podjetja iz Bele krajine in Dolenjske v zelo nehvaležni poziciji, saj zaradi omenjenega ukrepa in upajmo začasne krize, niso želela odpuščati dolgoletnih delavcev, novih zaposlitev pa si v teh časih večina ne upa tvegati. Treba je dodati, da so številni hrvaški obmejni delavci, teh je sicer čez 600, s svojimi apeli prek družabnih omrežij jasno izrazili željo, da se odpre meja za dnevne delovne migrante, saj želijo  obdržati delo v Sloveniji. Veseli smo, da se je zadeva rešila v obojestransko korist.

Odlok HZJZ (pdf)

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr