Minister Han na prvi konferenci zamejske gospodarske koordinacije v Zagrebu



Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, je kot častni gost odprl poslovno konferenco Slovenske zamejske gospodarske koordinacije, ki je v petek, 4. 10. 2024., kot prva potekala v Zagrebu, v organizaciji SLO CRO poslovnega kluba ob prisotnosti številnih pomembnih predstavnikov slovenskega gospodarstva na Hrvaškem ter iz slovenskih obmejnih držav. 

"Zavedamo se, da nam Slovenci iz obmejnih držav lahko pomagajo pri sklepanju novih poslov, predvsem v državah, kjer že dosegamo odlične rezultate. Hrvaška, Madžarska, Italija in Avstrija so naša ključna tržišča, na katerih moramo aktivno sodelovati. Kdo bi bolje odpiral vrata teh trgov kot Slovenci, ki tam živijo?" je povedal minister Han.

Predsednik SLO CRO poslovnega kluba, Saša Muminović, je poudaril, da je Hrvaška pomemben zunanjetrgovinski partner Slovenije in da sta sosednji gospodarstvi komplementarni. "Naslednji korak je iskanje sinergij in skupni nastopi na tretjih trgih ter krepitev gospodarskega sodelovanja v regiji Alpe Adria," je dodal Muminović.

Na konferenci so sodelovali tudi predstavniki gospodarskih organizacij iz Avstrije (SGZ - Slovenska gospodarska zveza v Celovcu), Italije (Andrej Šik, SDGZ-URES Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje), Madžarske (Slovenska krajina) in Hrvaške (SLO CRO Poslovni klub), pa tudi predstavniki Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Panelna razprava z naslovom "Skupaj smo močnejši: Gradnja trajnostnih gospodarskih mostov", ki jo je vodil državni sekretar Dejan Židan, je predstavila poslovne priložnosti v sosednjih državah in primere dobre prakse.

Jure Vozelj iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je predstavil štiriletni program (2025–2028) spodbud za slovenske skupnosti na Hrvaškem, v Italiji, na Madžarskem in v Avstriji, v skupni vrednosti deset milijonov evrov. Program vključuje spodbude za gospodarske in turistične investicije ter financiranje organizacij, ki bodo izvajale ta program.

"Zamejska podjetja igrate pomembno vlogo pri čezmejnem sodelovanju. S svojim delovanjem prispevate h gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest ter krepite kulturne in družbene vezi. Ste mostovi, ki povezujejo, krepijo našo skupno identiteto in ste neprecenljiva za skupno blaginjo." je v svojem nagovoru zaključil  minister Han. 

V sklopu konference  je bil podpisan tudi sporazum o sodelovanju med SLO CRO Poslovnim klubom in Slovensko gospodarsko Zvezo iz Celovca. Podpisnika in predstavnika obeh gospodarskih organizacij, dr. Saša Muminovič in Feliks Wieser, sta po podpisu dejala, da se veselita prihodnjega sodelovanja in poslovnih priložnosti, ki jih to odpira članom obeh organizacij. 
Konferenco je povezovala in vodila Ivana Šundov.

V nadaljevanju dneva se je minister Han srečal s hrvaškim ministrom za gospodarstvo Antom Šušnjarom, da bi okrepila gospodarsko sodelovanje. Ministri so razpravljali o aktualnih gospodarskih vprašanjih in možnostih za nadaljnje poglabljanje sodelovanja. Po srečanju sta obiskala podjetje ELKA v Zagrebu, ki je v lasti slovenske skupine Iskra in je ena največjih tovarn električnih kablov v tem delu Evrope.









Foto: S.C. Kovacevic


Pripravil: 

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini