Stanje obrestnih mer v ZDA



Ameriška centralna banka (FED) je po pričakovanju (in različnih špekulacijah) v septembru 2024 znižala obrestne mere za pol odstotne točke kar je največje posamezno znižanje stroškov izposojanja financ od leta 2008.

Centralna banka je znižala ciljno referenčno vrednost na nivo med 4,75 % in 5 %, s čimer je končala najbolj agresivno zaostrovanje v finančni politiki v zadnjih 40 letih. Ta ukrep ali poteza FED nakazuje določeno zmago nad v zadnjem desetletju zelo problematično inflacijo v ZDA, ki pa je zdaj na nivoju manjšem od tretjine najvišjega stanja v času pandemije.

Seveda pa sedaj za prihodnost gospodarskega poslovanja v ZDA ostaja vprašanje, kako nizke bodo še lahko obrestne mere v bližnji ali daljni prihodnosti in seveda tudi s kakšno časovno hitrostjo se bodo nižale (upanje, da hitreje kot v zadnjih dveh letih).

Glasovanje pri FED ni bilo enotno potrjeno (vseeno z veliko večino), a prvo nesoglasje po letu 2005.
Centralna banka je predvidela še dve znižanji za četrt točke do konca leta 2024 in zmanjšanja v skupni vrednosti ene in pol odstotne točke v letih 2025 in 2026. Predsednik FED Jerome Powell je v svojih izvajanji zadnjih dni večkrat ponovil, da je Centralna banka še vedno zavezana doseganju letne stopnje inflacije v višini 2 % , kar je seveda manj od zdajšnjih 2,5 %.

Vpliv znižanih obrestnih mer naj bi bil vzpodbuda na trgu nepremičnin, potrošniškega blaga, poslovanja bank in manjših kapitalskih poslovanj. Še vedno pa se pričakuje recesija, kar bi pa dodatno pomenilo različne vplive na poslovanje pri komunalnih storitvah, osnovnih sredstev in zdravstvu. Vse to pa pomeni, da trg spremlja in se odziva na ukrepe FED.

Vir: www.bloomerg.com


Pripravil:

Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-naslov: info@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini