Oskrba z jedrsko energijo v ZDA



Oskrba z energijo v bližnji prihodnosti je velika tema tudi v gospodarstvu ZDA. Zato se federalna vlada odloča tudi za korake, ki nekatere presenečajo, a vsekakor gredo vsi ti ukrepi v prepotrebno zagotovitev električne energije v ZDA. In kot je vsem znano, je jedrska energija tukaj na prvem mestu. Tako kot v nekaterih državah po svetu se tudi v ZDA odločajo za ukrepe ponovnega odprtja – zagona že ustavljenih jedrskih elektrarn. Po letih stagnacije je ameriška jedrska industrija ponovno deležna zanimanja. Kongres in Bidnova administracija sta ponudila milijarde dolarjev subvencij, da bi preprečili zaprtje starejših jedrskih elektrarn in hkrati zgradili nove reaktorje.

Ena od takih jedrskih elektrarn, ki je bila zaprta, je tudi The Palisades nuclear plant v ameriški zvezni državi Michigan. Ameriško ministrstvo za energijo je nedavno potrdilo jamstvo za posojilo v višini 1,52 milijarde dolarjev za pomoč podjetju pri ponovnem zagonu zaprte jedrske elektrarne v Michiganu. Dva lokalna ponudnika električne energije, ki sta načrtovala nakup energije iz reaktorja, bi prejela tudi 1,3 milijarde zveznih nepovratnih sredstev v okviru programa, ki ga je odobril kongres za pomoč lokalnim skupnostim pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Ti ukrepi bodo podjetju Holtec International pomagali ponovno odpreti jedrsko elektrarno Palisades, Michigan, ki je prenehala delovati leta 2022. Podjetje namerava pregledati in obnoviti reaktor ter zaprositi za regulatorno odobritev za ponovni zagon elektrarne do oktobra 2025. Holtec International je kupil jedrsko elektrarno Palasides leta 2022 z načrti za njeno razgradnjo, kasneje pa se je zavzel za ponovno odprtje elektrarne s podporo guvernerja države Michigan. Nobeno podjetje pred tem še ni oživilo kakšnega ameriškega reaktorja, ki je bil navidezno zaprt za vedno.

Dva neprofitna ponudnika električne energije sta podpisala dolgoročni pogodbi za nakup električne energije od podjetja Palisades, ki ima 800 megavatov električne zmogljivosti, kar je približno dovolj za napajanje 700.000 domov. Eden od teh dveh ponudnikov je Wolverine Power Cooperative, ki oskrbuje 280.000 domov in podjetij v zahodnem Michiganu. To podjetje želi odpraviti svoje emisije ogljikovega dioksida do leta 2030, kar je desetletje prej kot cilj države Michigan. Ministrstvo za kmetijstvo ZDA je sporočilo, da bo podjetju Wolverine dodelilo nepovratna sredstva v višini 650 milijonov dolarjev za pomoč pri kritju ene četrtine stroškov te nakupne pogodbe. Isto ministrstvo bo zagotovila tudi 675 milijonov dolarjev za Hoosier Energy, neprofitnega ponudnika električne energije v Indiani in Illionisu, ki namerava kupovati energijo od Palisades. Pomagali bodo tudi podjetju Hoosier zgraditi dve sončni elektrarni.

Tudi v ameriški zvezni državi Pensilvaniji je družba Constellation Energy Corporation pred kratkim objavila, da namerava do leta 2027 znova zagnati mirujočo jedrsko elektrarno Three Mile Island, potem ko je sklenila dogovor o prodaji električne energije podjetju Microsoft, ki potrebuje energijo za svojo hitro rastočo floto podatkovnih centrov. Three Mile Island je bil kraj najhujše jedrske nesreče v zgodovini ZDA, ko se je leta 1979 delno pokvaril eden od njegovih dveh reaktorjev. Nepoškodovani reaktor so pred petimi leti zaprli iz ekonomskih razlogov. Ponovni zagon potrebuje odobritev Jedrske regulativne komisije, ki nadzoruje varnost reaktorja.
 
Od navedenih jedrskih elektrarn bi samo še eno od drugih mirujočih jedrskih elektrarn v ZDA verjetno lahko ponovno zagnali: tovarno Duane Arnold v Iowi. Druge reaktorje, ki so bili predčasno zaprti, pa že razstavljajo.

Nekatera podjetja upajo, da bodo zgradila novo generacijo jedrskih elektrarn, čeprav naj bi bilo to veliko dražje in dolgotrajnejše od ponovnega zagona zaprtih elektrarn. En napredni reaktor, ki ga podpira Bill Gates, je v izdelavi v Wyomingu in Holtec je predlagal, da bi lahko zgradil dva majhna reaktorja na mestu Palisades leta 2030

Povpraševanje po električni energiji v ZDA bi se lahko v naslednjih nekaj letih povečalo za 15 % zaradi porasta uporabe električnih vozil, razcveta baterijskih in solarnih tovarn ter porasta novih podatkovnih centrov za umetno inteligenco.

VIR: www.nytimes.com


Pripravil:

Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-naslov: info@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini