Potrditev direktorja tudi s strani delavcev v ZDA



Poleg vseh sprememb, ki jih dnevno sprejema gospodarski sektor v ZDA (ne samo tehnoloških), je tudi ideja o potrjevanju izvršnih direktorjev (CEO) na njihova odgovorna mesta tudi s strani delavcev – potrjevanje mandata naj bi se izvedlo ne samo s strani lastnikov podjetja, ampak tudi s strani delavcev podjetja.

Ali naj delavci izvolijo izvršne direktorje? Ali bi podjetja lahko dobila učinkovitejše direktorje, če bi tudi zaposleni imeli svoj glas v izbirnem postopku? To so vprašanja, ki jih je v svoji analizi postavil The Wall Street Journal in vse z namenom poiskati odgovor na temeljno vprašanje, ali bi takšna praksa lahko privedla tudi do izboljšanja kulture podjetja in poslovnih rezultatov. 

Odziv vodilnih delavcev na vprašanja o soodločanju delavcev je bil (pričakovan?), da zaposleni niso dovolj dobro obveščeni, da bi lahko sodili o vodstvenih nalogah in odločitvah. Prav tako trdijo, da se je zvestoba zaposlenih do podjetja zelo zmanjšala v primerjavi z preteklimi leti, ko je pripadnost podjetju bila na zelo visokem nivoju. 

Na drugi strani pa zagovorniki soodločanja delavcev trdijo, da bi s tem soodločanjem mnogi delavci pridobili "kritičen vpogled" v izzive, s katerimi se soočajo podjetja, videli bi trende razvoja podjetja iz prve roke in bi se tudi lahko ukvarjali s strankami in izdelki. Vodilni delavci pa bi morali biti zadovoljni, če bi imeli informirane in angažirane zaposlene.

Vsekakor je odločitev odvisna od lastnikov podjetja in pri njih se prav tako najdejo taki, ki že uvajajo to prakso (a tudi ti v zelo okrnjenem obsegu), a veliko več je tistih, ki delavcev v to odločanje ne vključujejo in tudi ni pričakovati, da jih bodo v bližnji prihodnosti. Situacija je tako podobna v Sloveniji kot v ZDA!

Vir: www.wsj.com


Pripravil:

Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-naslov: info@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini