Objavljen razpis za finančno pomoč za predelovalno industrijo

 

Finančna podpora za povečanje konkurenčnosti podjetij in za opremljanje laboratorijev


Ministrstvo za gospodarstvo in delo je 23. avgusta objavilo dva javna razpisa v skladu s Programom podpiranja konkurenčnosti predelovalne industrije in družbene odgovornosti za leto 2024. Kot je sporočil minister za gospodarstvo in delo Besar Durmishi, je letos za subvencije podjetjem zagotovljenih skupno 32.500.000 denarjev ali 530 tisoč evrov.

Podjetja se lahko do 15. oktobra prijavljajo za dva ukrepa in prejmejo finančno podporo za:
 
  1. Javni razpis za podporo za povečanje konkurenčnosti poslovnih subjektov iz predelovalne industrije - razvoj poslovnega subjekta, razvoj izdelka in razvoj trga
  1. Javni razpis za povračilo dela stroškov za laboratorije.


Foto: Ministrstvo za gospodarstvo in delo

Za javni razpis za podporo za povečanje konkurenčnosti poslovnih subjektov iz predelovalne industrije - razvoj poslovnega subjekta, razvoj izdelka in razvoj trga je predvidenih 105.677,310 EUR ali 6.500.000 MKD

Na javni razpis se lahko prijavijo podjetja predelovalne industrije, ki imajo najmanj 5 zaposlenih in v zadnjih dveh letih niso prejela finančne podpore države za isto dejavnost.

Podjetja se lahko prijavijo za pet ukrepov tega javnega razpisa, in sicer: za izdelavo izvozne strategije in/ali študije tržnih raziskav in/ali marketinške strategije in/ali aktivnosti razvoja blagovne znamke za izvozno usmerjene poslovne subjekte; nabavo, izvajanje, certificiranje in usposabljanje za horizontalne standarde; harmonizirane in druge standarde in standardizacijske dokumente s področja predelovalne industrije, potrebne za internacionalizacijo in večjo konkurenčnost; povračilo dela stroškov za uradne registracijske pristojbine v mednarodnih institucijah (WIPPO, EPO, EUIPO in druge) za mednarodno varstvo pravic industrijske lastnine; sodelovanje med poslovnimi subjekti in univerzami za raziskovanje, razvoj in inovacije (uporaba laboratorijev na univerzah za testiranje in raziskovanje, izdelava projektne dokumentacije za izboljšanje tehnološkega procesa in izdelka, strokovne analize in svetovanja, specializirano usposabljanje, priprava in objava skupnih analiz in prispevkov v strokovnih revijah ipd.) ter povračilo dela stroškov za digitalno transformacijo podjetij: razvoj/nabava digitalnih rešitev za podporo poslovanju in proizvodnji, sistem računalniške varnosti, digitalni marketing.

Ministrstvo za gospodarstvo in delo povrne del stroškov v višini 50 % dokazanih stroškov vlagatelja, vendar ne več kot 4.877,414 EUR oz. 300.000,00 MKD.


Za javni razpis za povračilo dela stroškov za laboratorije je zagotovljenih skupaj 48.774.143 EUR ali 3.000.000 MKD.

Na javni razpis se lahko prijavijo podjetja, ki so v sektorju tehničnih pregledov in analiz ter organizacijske enote na fakultetah, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. En prijavitelj lahko odda vlogo in zahtevo samo za eno dejavnost. Upravičenec do subvencije ne more biti poslovni subjekt, ki je v preteklem letu prejel državno pomoč za isto dejavnost.

Laboratoriji lahko zaprosijo za akreditacijo in razširitev akreditacije obstoječim laboratorijem za: 
nabavo standardov/tehničnih specifikacij za laboratorijske metode, svetovalne storitve za implementacijo ISO 17025, usposabljanje za uporabo metod s področja akreditacije, udeležbo na mednarodnih seminarjih za RT sheme, akreditacijsko revizijo pri Inštitutu za akreditacijo Republike Severne Makedonije ali nadzorno revizijo pri Inštitutu za akreditacijo Republike Severne Makedonije. Ta ukrep velja tudi za nabavo opreme za laboratorije za sproščanje kakovostnih in varnih izdelkov na trgu v delu naknadnega opremljanja laboratorijev in usposabljanja za uporabo opreme ter kalibracijo opreme.

V sporočilu je še poudarjeno, da Ministrstvo za gospodarstvo in delo povrne del stroškov v višini 50 % dokazanih stroškov poslovnih subjektov, vendar ne več kot 6.503,219 EUR ali 400.000,00 MKD posamezno za vsakega poslovnega subjekta prosilca, glede na razpoložljiva sredstva.

Vir: Portal Ekonomija in Biznis


Povzelo:
Društvo slovenskih in makedonskih podjetnikov
e-naslov: contact@dsms.mk

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini