Junijska povprečna neto plača v Severni Makedoniji znaša 679 EUR

 

V enem letu se je povprečna plača zvišala za 14,8 odstotka 


Povprečna mesečna neto plača na zaposlenega v Makedoniji, izplačana za junij letos, znaša 679 EUR (41.939 MKD) in je za 14,8 odstotka višja kot v enakem mesecu lani.

Po podatkih Državnega statističnega urada je to povečanje posledica povečanja povprečne mesečne neto plače na zaposlenega v sektorjev za Finančne in Zavarovalniške dejavnosti za 24,6 odstotka, Upravne in pomožne storitvene dejavnosti za 22,9 odstotka ter Javna uprava in obramba; obveznega socialnega zavarovanja za 19,6 odstotka.

Povišanje povprečne mesečne izplačane neto plače na zaposlenega glede na prejšnji mesec so zabeležili v sektorjev za Finančne in Zavarovalniške dejavnosti za 21,1 odstotka, Veleprodaja in trgovina na drobno; popravila motornih vozil in motornih koles za 5,4 odstotka ter v administrativnih in pomožnih storitvenih dejavnostih za 4,5 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača, izplačana na zaposlenega v juniju 2024, znaša 1019 EUR (62.964 MKD) in je za 15,1 odstotka višja kot v juniju 2023.

Povečanje je posledica povečanja povprečne mesečne bruto plače na zaposlenega v sektorjev za Finančne in Zavarovalniške dejavnosti za 24,9 odstotka, Upravne in pomožne storitvene dejavnosti za 24 odstotkov ter Javna uprava in obramba; obveznega socialnega zavarovanja za 19,9 odstotka.

Povišanje povprečne mesečne bruto plače na zaposlenega glede na prejšnji mesec so zabeležili v sektorjev za Finančne in Zavarovalniške dejavnosti za 21 odstotkov, Veleprodaja in trgovina na drobno; popravila motornih vozil in motornih koles za 5 in Administrativne in pomožne storitvene dejavnosti za 4,4 odstotka.

Vir: Portal Ekonomija in Biznis


Pripravilo:
Društvo slovenskih in makedonskih podjetnikov
e-naslov: contact@dsms.mk

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini