Tajski kabinet odobril novo lastninsko politiko za tujce

 
 
Pričakuje se, da bo nedavna odločitev vlade o podaljšanju zakupa nepremičnine za tujce s 30 let na 99 let in povečanju deleža tujega lastništva v etažnih projektih z 49 % na 75 % pritegnila tuje vlagatelje in ublažila trenutni padec trga.
 
Informacijski center za nepremičnine (REIC) vladne stanovanjske banke je podprl veliko spremembo politike, katere cilj je pomladitev tajskega nepremičninskega trga.


 

Ključni zaključki:

 
  • Informacijski center za nepremičnine (REIC) državne stanovanjske banke je podprl novo nepremičninsko politiko za tujce.
  • Tajski kabinet se je strinjal s povečanjem deleža tujega lastništva v etažnih projektih z 49 % na 75 %.
  • Sprememba politike je odgovor na znaten padec kupne moči med tajskimi potrošniki.
 
 
Pričakuje se, da bo nedavna odločitev kabineta, da podaljša zakup nepremičnine za tujce s 30 let na 99 let in poveča delež tujega lastništva v etažnih projektih z 49 % na 75 %, pritegnila tuje vlagatelje in ublažila trenutni padec trga.
 
Direktor REIC Wichai Wiratkapan je poudaril nujnost teh ukrepov in navedel znatno povečanje neprodanih stanovanjskih enot. V prvem četrtletju tega leta je bilo 213.429 neprodanih enot v vrednosti približno 1,21 THB, kar je 36,5-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.
 
Podaljšana najemna razmerja in višja lastniška razmerja so ključni koraki za privabljanje tujih kupcev, zlasti vodilnih v multinacionalnih korporacijah, in digitalnih nomadov, da vlagajo v nepremičninski trg na Tajskem.
 
Sprememba politike je odgovor na znaten padec kupne moči med tajskimi potrošniki. Strožja posojilna merila, ki so jih banke uvedle od januarja v skladu z ukrepom Tajske centralne banke za zajezitev naraščajočih slabih posojil (NPL), so razmere poslabšala. Številni posojilojemalci, ki iščejo stanovanjska posojila pod 3 milijoni THB, so zavrnjeni, ta trend pa zdaj vpliva na potrošnike višjega razreda, ki iščejo posojila v vrednosti 10 milijonov THB.
 
Wichai je poudaril, da je treba te ukrepe skrbno izvajati in urejati, da bi preprečili dolgoročne negativne vplive na nepremičninski trg. Predlagal je pilotno izvedbo ukrepov na posebnih območjih, kot so večja mesta, posebne ekonomske cone in turistične destinacije, kot so vzhodni gospodarski koridor (EGS), Pattaya, Phuket in Bangkok.
 
Ta pristop bi organom omogočil, da preučijo vpliv in izvedejo potrebne prilagoditve.
 
Direktor REIC je prav tako vzpostavil vzporednice s preteklimi ukrepi in opozoril, da je bilo tujcem dovoljeno 100-odstotno lastništvo stanovanjskih stavb od leta 1999 do 2004, da bi oživili trg po krizi s Tom Yam Kungom. Predlagal je, da bi lahko podobni začasni ukrepi bili učinkoviti v trenutnem kontekstu.
 
Pornnarit Chuanchaisit, predsednik tajskega združenja nepremičnin, je izrazil optimizem, da si bo nepremičninski trg opomogel v treh do šestih mesecih. To potencialno okrevanje je pripisal vladnim naložbenim projektom, prihajajoči visoki turistični sezoni in shemi razdeljevanja digitalnih denarnic, ki naj bi spodbudila gospodarstvo v drugi polovici leta.
 
Podaljšanje zakupa nepremičnin na Tajskem omogoča tujcem, da najamejo zemljišče za daljša obdobja, kar jim zagotavlja večjo varnost in stabilnost za njihove naložbe v državi. Namen te poteze je pritegniti več tujih vlagateljev na tajski nepremičninski trg s ponudbo ugodnejših pogojev za lastništvo nepremičnin.
 
Poleg tega povečani deleži tujega lastništva v določenih nepremičninskih projektih omogočajo tujim vlagateljem, da imajo večji delež v določenih projektih, kar jih dodatno spodbuja k vlaganju v tajski nepremičninski sektor. Ta strateška pobuda je zasnovana za spodbujanje nepremičninskega trga in spodbujanje gospodarske rasti s spodbujanjem večjega pritoka tujega kapitala v državo.
 
S temi ukrepi si Tajska prizadeva okrepiti svojo konkurenčnost na globalnem trgu nepremičnin in se pozicionirati kot privlačna destinacija za tuje naložbe, zlasti v sektorju nepremičnin. To je še posebej pomembno v zahtevnih gospodarskih razmerah, saj kaže proaktivni pristop k privabljanju tujega kapitala in spodbujanju gospodarskega razvoja.
 

Pripravil:

Slovenski poslovni klub Tajska
e-naslov: maeotrading@gmail.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini