Naložbene vloge na Tajskem v prvi polovici leta so se povečale za 35 % na 12,8 milijarde USD



Tajski odbor za naložbe (BOI) je poročal o 35-odstotnem povečanju vlog za spodbujanje naložb, ki so v ciljnih sektorjih dosegle 12,8 milijarde USD. Neposredne tuje naložbe (NTI) so prav tako narasle za 16 % in pritegnile sedeže multinacionalnih podjetij.

Tajski odbor za naložbe (BOI) je poročal o 35-odstotnem povečanju vlog za spodbujanje naložb v prvi polovici leta 2024, kar znaša 458,4 milijarde THB (12,8 milijarde USD), zlasti v ciljnih sektorjih, kot so elektronika in električni aparati, avtomobilska industrija in deli, kemikalije in podatkovni centri, pa tudi o trajni rasti neposrednih tujih naložb (FDI), ki so zrasle za 16 %, in postavitvi velikega števila regionalnih sedežev. 

BOI namerava pritegniti dodatne naložbe v sektorju polprevodnikov in električnih vozil (EV).

Število prijav za spodbujanje investicij se je v prvem polletju povečalo za 64 % na 1.412 projektov, medtem ko je bilo v enakem obdobju lani 863 projektov. Prilagojena naložbena vrednost projektov, uporabljenih v prvi polovici leta 2023, je znašala 339,7 milijarde THB.

»V prvi polovici leta smo opazili stalno rast tako v smislu števila projektov kot vrednosti naložbe, kar odraža gospodarski potencial Tajske in zaupanje vlagateljev v našo državo kot varno in vzdržljivo proizvodno bazo,« je povedal Narit Therdsteerasukdi, generalni sekretar BOI.


Pripravil:

Slovenski poslovni klub Tajska
e-naslov: maeotrading@gmail.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini