Ministrstvo za notranjo trgovino si obeta zlato leto za sadje



Tajska je preusmerila svoj fokus na spodbujanje domače porabe in izvoza sadja, da bi pomagala kmetom izkoristiti nove trge, kot so ZDA, Evropa in Kanada, je sporočil oddelek za notranjo trgovino.

Wattanasak Sur-iam, generalni direktor oddelka, je dejal, da je leto 2024 novo zlato leto za Tajsko sadje zaradi stabilnih in visokih cen v primerjavi z lanskim letom.

Kljub vremenskemu pojavu El Niño, ki je povzročil zamude pri spravilu pridelka, se je skupna proizvodnja sadja povečala za 3 % s 6,75 milijona ton lani. Proizvodnja duriana se je povečala za 3 %, mangostana za 195 %, rambutana za 5 % in ananasa za 10 %.

Ministrstvo za trgovino tesno spremlja proizvodnjo in distribucijo sadja prek ukrepov upravljanja s sadjem, ki vključujejo usklajevanje s trgovinami, večjimi trgovinami na debelo, bencinskimi črpalkami za nakup sadja prek mehanizma pogodbenega kmetovanja ter širitev distribucijskih kanalov, vključno s prenosnimi enotami Thong Fah (Blue Flag), in stanovanjskimi kompleksi.

Poleg tega je ministrstvo sodelovalo z ustreznimi državnimi agencijami za olajšanje izvoza sadja na mejnih prehodih, kar je privedlo do višjih cen sadja v primerjavi z lanskim letom. Cena duriana razreda A in B znaša 177,50-195 THB na kilogram, kar je več kot 120 THB, cena mangostana je 119 THB na kilogram, kar je več kot 73 THB, in cena longana znaša 43,5-45 THB na kilogram, kar je več kot 32 THB. 

Letos načrtuje oddelek za notranjo trgovino izvoz svežih longanov brez semen v ZDA, Evropo in Kanado po nedavnem odprtju novih izvoznih trgov v Indoneziji in Indiji, poleg Kitajske - glavnega izvoznega trga.

Druge spodbujevalne ukrepe za povečanje domače porabe vključujejo "Tajski festival sadja 2024", ki ga je aprila organiziralo Ministrstvo za trgovino. Na dogodku, ki vključuje več kot 75 vrst svežega in predelanega sadja, je cilj pomagati kmetom pri distribuciji njihovih pridelkov in promovirati privlačnost tajskega sadja.

Ministrstvo za trgovino izjavlja, da se ta festival ujema z vladnimi politikami upravljanja s sadjem za leto 2024, ki vključujejo šest ukrepov in 25 načrtov za širitev distribucijskih kanalov ter okrepitev globalnega priznanja tajskega sadja.

Letos se predvideva, da bo proizvodnja sadja dosegla 6,76 milijona ton, pri čemer domača poraba predstavlja 1,76 milijona ton, kar je 26 %, in izvoz predstavlja 5 milijonov ton, kar je 74 %.


Pripravil:

Slovenski poslovni klub Tajska
e-naslov: maeotrading@gmail.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini