Gradbeni konjunkturni forum: Kateri ukrepi vodijo iz krize?



Sen o lastnem domu postaja za prebivalce Koroške vse bolj nedosegljiv: naraščajoče obresti, visoke cene zaradi inflacije in zaostrene razmere pri odobritvi kreditov povzročajo množičen upad gradbeništva. Kako lahko gradbena industrija ponovno postane motor domačega gospodarstva, so razpravljali strokovnjaki na 1. koroškem gradbenem konjunkturnem forumu ARGE-gradbene industrije pod moderiranjem predsednika Gerharda Oswalda.

S približno 5.000 podjetji in 40.000 zaposlenimi je koroška gradbena industrija pomemben dejavnik v deželi in prispeva približno petino k regionalnemu BDP. Če gradbeni sektor zastane, so prizadeta tudi mnoga druga podjetja, ki so odvisna od nadaljnjih naročil. Tako ima gradbena industrija velik vpliv na to, v katero smer se bo razvijalo celotno koroško gospodarstvo. Gradbeni stroški so se od leta 2019 zvišali za do 40 odstotkov. Višje cene vodijo predvsem v stanovanjski gradnji do izrazitega upada povpraševanja. Na Koroškem letos približno polovica podjetij pričakuje nadaljnje zmanjšanje naročil v primerjavi s prejšnjim letom. Pod geslom „Kdor gradi, verjame v prihodnost“ Gerhard Oswald, predsednik ARGE-gradbene industrije, od politike zahteva ukrepe za ponovno oživitev gradbene industrije.
 

Posojila so draga in težko dostopna

Zaradi naraščanja obrestnih mer v zadnjih letih je zunanji kapital postal bistveno dražji. To zavira pripravljenost za naložbe – zlasti v gradbeništvu. Evropska centralna banka je že napovedala obrat obrestnih mer: „Pričakujemo, da bo Evropska centralna banka letos znižala obrestne mere za 0,75 odstotka. To pomeni, da bodo preloženi projekti izvedeni. Okrevanje gospodarstva pa ne bo trajnostno. V naslednjih letih pričakujemo le šibko rast.“

Zmanjšanje obrestnih mer bo povečalo povpraševanje po kreditih, vendar uredba KIM določa stroge kriterije: Med drugim morajo posojilojemalci pri nakupu nepremičnine izkazati 20 odstotkov lastnih sredstev, obrok posojila pa ne sme presegati 40 odstotkov dohodka gospodinjstva. Ti kriteriji zlasti mladim otežujejo pridobitev lastnega doma. Banke sicer lahko dovolijo izjeme, vendar to storijo zelo redko.

Herta Stockbauer, predsednica sekcije bank in zavarovalnic pri GZ: „Pri kriteriju dohodka gospodinjstva je kvota za izjeme zelo nizka. Ko je ta izčrpana, izjem ni več mogoče dovoliti. Vendar pa je že pripravljen osnutek spremembe uredbe KIM s strani Agencije za finančni trg, ki bi rešil to težavo.“ Paket stanovanjske gradnje zvezne vlade obljublja tudi podporo zasebnikom z obrestno mero 1,5 odstotka za prva tri leta. „Bilo bi smiselno, da se obrestna subvencija izplača že na začetku kreditnega obdobja, da se ta denar pri odobritvi kredita upošteva kot lastna sredstva in takoj vloži,“ je dejala Stockbauer.


© WKK | Just


Pripravila:

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
e-naslov: office@sgz.at


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini