Logistični centri kot velika priložnost za Koroško



Koroška bi koristila od naložb v logistične centre – to kaže aktualna študija Gospodarske zbornice (GZ) Koroške in dežele Koroška. Občine v bližini terminala se razvijajo bistveno bolje. Tudi gospodarstvo in okolje imata koristi zaradi večjega števila delovnih mest in preusmeritve prometa na železnico.

Z odprtjem Predora pod Golico (Koralmbahn) konec leta 2025 bo Koroška na stičišču dveh pomembnih EU tovornih železniških koridorjev: baltsko-jadranske osi od Baltskega morja do jadranskih pristanišč in zahodnobalkanskega koridorja, ki poteka čez Alpe do Bolgarije. „Zato je zdaj treba postaviti temelje za krepitev logističnega središča Koroška in narediti našo deželo kot središče tovornega prometa,“ je dejal predsednik GZ Jürgen Mandl. Trenutno je logistični center na Brnci edini v Koroški. 
 

Pričakovano znatno povečanje železniškega tovornega prometa

Naraščajoči izvozi in uvozi ter splošno preusmerjanje tovornega prometa s cest na železnice bodo povečali povpraševanje po storitvah železniškega tovornega prometa. Glede na napovedi bo rast med letoma 2022 in 2030 znašala med 4,5 in 39,2 odstotka. Predvsem težki tovori, kot so kovine, rudarski proizvodi, les ali vozila, bodo prednostno prevažani po železnici, zlasti na daljših razdaljah. „Geografska lega Koroške v alpsko-jadranskem prostoru je za logistične centre zelo ugodna. Mnogi tovori prihajajo iz ali gredo v Nemčijo, Italijo, južno in jugovzhodno Evropo,“ je povedal avtor študije Christoph Schneider iz Inštituta za gospodarske raziskave Economica. 
 

Razširitev železnice je nujna

Železniški tovorni promet je običajno bolj okolju prijazen in varnejši kot cestni prevoz. Poleg tega je razširitev prevoznih zmogljivosti nujno potrebna za dosego zastavljenih podnebnih ciljev. Infrastrukturni projekti imajo na splošno dolge pripravljalne dobe in so povezani z visokimi stroški. Hitra širitev logističnih centrov deluje kratkoročno z impulzi za regionalno gradbeno industrijo ter dolgoročno z izboljšanjem prometne infrastrukture in povečanjem produktivnosti.


? © WKK | Studiohorst


Pripravila:

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
e-naslov: office@sgz.at


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini