Pokojninski stroški eksplodirajo: Mlajša generacija mora trpeti



Mladi podjetniki Koroške ostro kritizirajo naraščajoče pokojninske stroške in s tem povezane ogromne obremenitve. Politični posegi v pokojninski sistem v zadnjih letih so povzročili ogromne dodatne stroške, ki jih morajo nositi predvsem mlajše generacije.

Martin Figge, deželni predsednik Mladega gospodarstva Koroške, opozarja: »Trenutne številke so zaskrbljujoče. Po podatkih proračunskega oddelka parlamenta stroški pokojninskih dodatkov letos znašajo okoli 1,6 milijarde evrov. Do leta 2027 se bodo fiskalni stroški povečali na 1,9 milijarde evrov. Ta na videz majhna darila so dolgoročno nevzdržna in zahtevajo nujno preobrazbo pokojninske politike.«

Nika Basic, deželna predsednica Mladega gospodarstva Koroške, dodaja: »Nadzorovana podelitev dodatkov obremenjuje prihodnje generacije. Brez popravka grozi nevzdržna zadolženost, ki bo močno zmanjšala prihodnje možnosti mladih.«

Državni izdatki za pokojnine bodo leta 2028 znašali 39,3 milijarde evrov, kar je 10 milijard evrov več kot danes. Že zdaj pokojnine predstavljajo četrtino vseh zveznih izdatkov. Različni pokojninski dodatki in bonusi, ki presegajo zakonsko prilagoditev inflaciji, letno stanejo približno 2 milijardi evrov dodatno.

Potrebna je temeljita pokojninska reforma, ki se bo zgledovala po uspešnih modelih v tujini. Na primer, nemški model pokojnine bi lahko služil kot vzor. Alternativno bi bilo treba uvesti letne olajšave za naložbe v zasebne pokojninske izdelke. Potrebna je tudi odprava davka na kapitalski dobiček na obresti na varčevalnih računih ter na finančne izdelke, ki se hranijo dlje kot tri leta. Ti izdelki služijo izključno za gradnjo premoženja in pokojninsko varnost ter izključujejo špekulacije.


©Biedermann/WKK


Pripravila:

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
e-naslov: office@sgz.at


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini