Evropska unija in Republika Koreja napovedujeta podporo projektom na področju polprevodnikov



Evropska unija in Republika Koreja napovedujeta podporo štirim skupno financiranim projektom na področju polprevodnikov. V njihovem okviru bodo razvijali tehnologije, ki združujejo več komponent na enem čipu, ter tehnologije, ki posnemajo delovanje človeških možganov.

Evropska komisija je v imenu Evropske unije (EU) skupaj z Republiko Korejo objavila izbor štirih projektov na področju polprevodnikov, ki jih skupaj podpirata. Celotna naložba znaša približno 12 milijonov evrov, od tega polovico prispeva EU, drugo polovico pa Nacionalna raziskovalna fundacija Koreje (NRF).

Projekti bodo pospešili tehnologije heterogene integracije, tj. tehnologije, ki združujejo več komponent na enem čipu, ter tehnologije nevromorfnega računalništva, tj. tehnologije, ki posnemajo delovanje človeških možganov.

V teh projektih bodo sodelovali raziskovalni in inovacijski partnerji iz EU in Republike Koreje. Njihovo sodelovanje bo vključevalo vzpostavitev skupnih raziskovalnih skupin, skupni dostop do najsodobnejših naprav in infrastrukture ter pogosto izmenjavo znanja na delavnicah, konferencah in v okviru foruma EU-Koreja-Semiconductor Researchers Forum, ki povezuje raziskovalce iz EU in Republike Koreje.
 

Izbrani skupni projekti EU-ROK so:

 
  • ENERGIZE (razvoj možganom podobnih vezij, ki uporabljajo dvodimenzionalne materiale. S tem se prihrani energija, vezja pa lahko učinkovito opravljajo naloge umetne inteligence, ne da bi potrebovala centralizirane podatkovne centre);
  • NEHIL (razvoj laserskega radarskega sistema, ki združuje različne tehnologije za učinkovito merjenje razdalj z visoko natančnostjo);
  • HAETAE (razvoj možganom podobnih čipov, ki v svojih vezjih uporabljajo svetlobo za hitro in učinkovito obdelavo nalog umetne inteligence ter prilagajanje novim nalogam);
  • ViTFOX (nadgradnja umetne inteligence, ki obdeluje vizualne podatke z uporabo posebnih materialov, ki pomagajo prihraniti energijo in izboljšati učinkovitost - materiali, kot so feroelektrični oksidi).

Gre za triletne projekte, ki jih sofinancirata skupno podjetje Chips v okviru programa Obzorje Evropa in Korejska nacionalna raziskovalna fundacija (NRF).

Partnerstvo z južnokorejskimi inštituti EU omogoča dostop do nekaterih najnaprednejših polprevodniških tehnologij in proizvodnih zmogljivosti na svetu ter dopolnjuje evropske prednosti na področju raziskav in inovacij. Nasprotno pa bodo južnokorejski inštituti izkoristili vodilno vlogo EU na področju raziskav in inovacij, vključno z njenim poudarkom na trajnostnem razvoju.

V okviru projekta ENERGIZE bodo izdelane pametne, energetsko varčne naprave in vezja, ki so tanka kot rezina. Te bodo uporabljene za robno računalništvo z umetno inteligenco, kar pomeni, da bodo obdelovale podatke na kraju samem, kot v pametni uri, domačem varnostnem sistemu ali merilniku srca, ne da bi za to potrebovale podatkovni center. Tako lahko postanejo naprave pametnejše in učinkovitejše, zlasti za internet stvari (IoT), nosljivo tehnologijo in zdravstvene naprave.

Projekt NEHIL se osredotoča na izdelavo zelo učinkovite vrste LIDAR-a, ki je podoben laserskemu radarju, z uporabo možganom podobnega računalništva. Njihov cilj je prepoloviti porabo energije za naloge, kot je prepoznavanje predmetov, omogočiti boljše delovanje sistema LIDAR v slabih vremenskih razmerah in ga narediti cenovno dostopnejšega.

V okviru projekta HAETAE, poimenovanega po mitičnem korejskem bitju, ki odganja požare, bodo razvili platformo, ki združuje različne materiale za ustvarjanje bliskovito hitrih vezij umetne inteligence z nizko porabo energije, ki delujejo s svetlobo. Ta vezja bodo močno povečala zmogljivost čipov umetne inteligence in jih naredila bolj vsestranske za stvari, kot so zaščita računalniških sistemov pred napadi, splošne naloge umetne inteligence in digitalna obdelava signalov v optiki.

Projekt ViTFOX bo deloval na transformatorju Vision. To je pametni model umetne inteligence, ki računalnikom pomaga pri obdelavi vizualnih informacij. Projekt bo povečal energetsko učinkovitost takšnih modelov umetne inteligence z uporabo feroelektričnih materialov, ki si zapomnijo svoje električno stanje brez napajanja. To bi lahko privedlo do boljših aplikacij umetne inteligence, ki delujejo na samem robu - kjer se zbirajo podatki - in pri tem porabijo zelo malo energije. V okviru projekta bodo oblikovani deli, ki delujejo s pomnilnikom, hkrati pa bodo optimizirani za delovanje z nizko porabo energije.
 

Sodelovanje med EU in Republiko Korejo

EU in Republika Koreja sta diplomatske odnose vzpostavili pred 60 leti in že dolgo sodelujeta na trgovinskem, raziskovalnem in digitalnem področju. Predsednica von der Leyen in predsednik Yoon sta 28. novembra 2022 skupaj napovedala digitalno partnerstvo med EU in Korejo. Pozneje so predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Republike Koreje Yoon Suk Yeol ob priložnosti vrha Koreja-EU 22. maja 2023 ponovno potrdili pomen odnosov med EU in Korejo ter pozvali k širitvi sodelovanja v okviru digitalnega partnerstva med EU in Korejo.

Evropska unija in Republika Koreja sta 26. junija 2023 v Seulu (Republika Koreja) organizirali prvo zasedanje sveta za digitalno partnerstvo. Svetu sta sopredsedovala komisar za notranji trg Thierry Breton in korejski minister za znanost in IKT Lee Jong-Ho. Partnerja sta se dogovorila, da bosta sodelovala na področju polprevodnikov, visokozmogljivega računalništva (HPC) in kvantne tehnologije, omrežja 5G in širše, platformnega gospodarstva, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

EU in Republika Koreja sta 26. marca 2024 v Bruslju organizirali drugo sejo sveta za digitalno partnerstvo in sklenili sodelovati pri pobudah za raziskave in inovacije na področju polprevodnikov. 

Napovedani projekti temeljijo na tej dolgoletni tradiciji sodelovanja, dopolnjujočih se interesov in raziskovalnega znanja na področju polprevodnikov med EU in Republiko Korejo. V okviru prizadevanj za krepitev vezi sta se obe strani 25. in 26. marca 2024 v Bruslju sestali na ustanovnem forumu raziskovalcev EU-Koreja-polprevodniki.
 

Naslednji koraki

Skupni projekti EU in Republike Koreje na področju polprevodnikov naj bi se začeli izvajati do konca leta. Korejska nacionalna raziskovalna fundacija (NRF) in »Chips Joint Undertaking« bosta skupaj spremljala napredek projektov. Republika Koreja in Evropska komisija bosta iskali dodatne priložnosti za sodelovanje.

Več: Sporočilo Evropske komisije s kratkimi opisi projektov


Pripravil:

Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
e-naslov: bostjan.sinkovec@sbra.be

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini