Sporazum o prosti trgovini med Srbijo in Kitajsko



Sporazum o prosti trgovini med Srbijo in Kitajsko, ki je stopil v veljavo 1. julija 2024 in ki zajema več kot 20.000 izdelkov, bo srbskim proizvajalcem omogočil prednostni dostop do trga z 1,4 milijarde prebivalcev. To naj bi po napovedih ekonomistov povečalo izvoz na Kitajsko in vključitev podjetij v globalne dobavne verige Kitajske.

Sporazum, ki zajema 10.412 srbskih izdelkov (tarifnih številk) in 8.930 kitajskih izdelkov, sta oktobra 2023 v Pekingu podpisala ministra za trgovino Srbije in Kitajske, Tomislav Momirović in Wang Wentao, v prisotnosti predsednikov Srbije in Kitajske, Aleksandra Vučića in Xi Jinpinga. Predvideno je, da bo na prvi dan uveljavitve sporazuma oproščenih carin 60 odstotkov blaga, v naslednjih petih do desetih letih še 30 odstotkov blaga, najbolj občutljivi proizvodi, predvsem kmetijski izdelki, pa bodo še naprej zaščiteni.

Blago, ki bo oproščeno carin čez pet let, bo imelo do takrat vsako leto znižano dajatev za 20 odstotkov, blago, ki bo oproščeno carin čez deset let, pa bo imelo do takrat vsako leto znižano dajatev za 10 odstotkov.

S 1. julijem bo iz Srbije na Kitajsko mogoče brez dajatev med drugim  izvažati sveže sadje in zelenjavo, farmacevtske izdelke, izdelke kemične in strojne industrije.

Podjetja, ki koristijo ugodnosti sporazuma, morajo dokazati, da je bilo več kot 50 odstotkov vrednosti vsakega izvoženega proizvoda ustvarjenega v domači državi.

Minister za trgovino Tomislav Momirović je nedavno ocenil, da je prostotrgovinski sporazum s Kitajsko morda največja priložnost za srbska podjetja v zadnjih 25 letih in domače gospodarstvenike pozval, naj raziščejo možnosti sporazuma in izkoristijo vse ugodnosti, ki jih prinaša za povečanje konkurenčnost, širitev poslovanja in povečanje izvoza.

V srbski gospodarski zbornici menijo, da je začetek izvajanja prostotrgovinskega sporazuma s Kitajsko najpomembnejša gospodarska novica za srbsko gospodarstvo v tem letu in velik korak naprej v gospodarskih odnosih med Srbijo in Kitajsko, ki v zadnjih desetih letih beležijo dinamično rast.

V Srbiji pričakujejo, da bo sporazum pripomogel k uravnoteženju blagovne menjave, to je zmanjšanju obstoječega zunanjetrgovinskega primanjkljaja in povečanju pokritosti izvoza z uvozom, hkrati pa tudi k razširitvi investicijskih in proizvodnih zmogljivosti v Srbiji, okrepitvi celotne gospodarske aktivnost ter spremembi percepije Srbije kot mesta za naložbe.

Kitajska je med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Srbije in največjimi vlagateljicami v srbsko gospodarstvo. Naložbe Kitajske v Srbiji so od leta 2014 do 2023 znašale več kot 5,5 milijarde evrov, kar je v tem obdobju predstavljalo 17,5 odstotka vseh naložb.

Zunanjetrgovinska menjava med Srbijo in Kitajsko je v letu 2023 znašala 6,09 milijarde dolarjev, od tega je 1,2 milijarde dolarjev predstavljal izvoz iz Srbije.

Na seznamu petih glavnih izvoznih izdelkov iz Srbije na Kitajsko so bili po podatkih srbske gospodarske zbornice bakrove rude in koncentrati, katode, predelan bukov les, zamrznjena govedina in motorji. 

Prvi na seznamu kitajskih izvoznih izdelkov v Srbijo so bili kotli, pametni telefoni, prenosni stroji, klimatske naprave in barvna pločevina.

V Srbiji deluje 1560 podjetij z večinskim kitajskim kapitalom, ki zaposlujejo okoli 20.600 delavcev, skoraj tretjina tujih naložb v Srbiji pa je lani prišla s Kitajske.

Tak sporazum o prosti trgovini s Kitajsko imata v Evropi poleg Srbije le še Švica in Gruzija.

Vir: Ekapija

 
Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini