Prva Regionalna kreativna mreža je bila ustanovljena v Beogradu



V Beogradu je bila ustanovljena prva Regionalna kreativna mreža, ki jo sestavljajo kreativni centri, organizacije in iniciative iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Črne gore, Albanije in Srbije z namenom spodbujanja regionalnega sodelovanja na področju kreativnih industrij in inovacij.

Regionalno kreativno mrežo trenutno sestavljajo Center Rog iz Slovenije, Pučko otvoreno učilište Varaždin - Centar kulturnih I kreativnih industrija UPVŽ iz Hrvatske, Sklonište-Banja Luka iz Bosne in Hercegovine, UMPACI iz Severne Makedonije, Creative Industries Agency Municipality of Tirana iz Albanije, CIM Forum Kotor, Kotor Art Festival iz Crne gore I Ložionica iz Srbije.

Na prvem v nizu srečanj kreativnih centrov, organizacij in iniciativ, ki je na pobudo nacionalne platforme Srbija stvara in centra Ložionica potekalo v Beogradu, je bilo poudarjeno, da imajo kreativne industrije in inovacije ogromen potencial za regionalno sodelovanje, kulturno diplomacijo in ustvarjanje kreativnega ekosistema ter krepitev mednarodnega položaja regije in skupnega gospodarskega in tehnološkega napredka.

"S podporo razvoju kreativnih industrij v Srbiji v zadnjih šestih letih, kolikor platforma Srbija stvara obstaja, smo videli, da sta največja izziva za nadaljnji razvoj sektorja pomanjkanje fizičnega prostora za naše kreativce ter ustvarjanje homogenega kreativnega ekosistema in močnejši prodor na mednarodni trg. Zato smo začeli z gradnjo prvega centra kreativnih industrij v Srbiji, Ložionica, in sprožili pobudo za regionalno sodelovanje s podobnimi iniciativami in centri iz regije na področju kreativnih industrij," je povedala Ana Ilić, vodja platforme Srbija stvara Vlade Srbije in direktorica Ložionice.

Prepričana je, da bo nova platforma za sodelovanje Regionalna kreativna mreža prispevala k razvoju tega sektorja v regiji, izmenjavi idej, znanj in projektov.

Na prvem tovrstnem regionalnem srečanju so sodelovali predstavniki UNESCO ter mednarodni strokovnjaki iz Danske (BLOXKUB, Kopenhagen) in Francije (Center 104 iz Pariza in BAAZAR iz Lilla).

Udeležencem je bil predstavljen projekt rekonstrukcije in adaptacije stare stavbe Ložionice v prvi center kreativnih industrij v Srbiji.

Dogodek je bil organiziran ob podpori UNESCO – Antenna Office Sarajevo, Veleposlaništva Danske v Srbiji in Francoskega inštituta v Srbiji.

Vir: Ekapija


Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini