85 odstotkov turistov v Beogradu je tujcev – iz katerih držav prihajajo?

 

Največ turistov prihaja iz Grčije, Bolgarije in Kitajske


V Srbiji v prvih štirih mesecih leta 2023 beležijo precejšen porast števila turistov, tako domačih kot tujih. Odstotno največ turistov prihaja iz Grčije (v primerjavi z letom 2022 povečanje za kar 160,20 odstotka), Bolgarije (130,30) in Kitajske (126,00).

Skupno število obiskovalcev je v prvih štirih mesecih 2023 presegalo 1.087.658, kar pomeni 19,9 odstotno rast (glede na leto prej), število nočitev pa presega 3.372.875, kar pomeni 16,5 odstotno zvišanje, kažejo podatki Republiškega statističnega zavoda (RZS). Glede na te podatke je bilo domačih obiskovalcev 572.691, kar pomeni 5,8 odstotno rast glede na minulo leto, medtem ko je bilo nočitev 1.808.610, kar v primerjavi z letom 2022 pomeni 5,4 odstotno zvišanje.

Skupno število tujih gostov v tem obdobju je znašalo 514.691, kar je za 40,6 odstotka več, nočitev pa 1.564.265 (32,7 odstotka več kot leto prej).

Jelena Popović, predstavnica Turistične organizacije Srbije (TOS), navaja, da je Srbijo od začetka leta obiskalo veliko število turistov, organizatorjev potovanj in vplivnežev, kar je bilo v veliki meri pričakovano. Tuji turisti večinoma obiskujejo srbska mesta, medtem ko gredo domači v zdravilišča in planine, na povečanje števila domačih gostov ter podaljšanje bivanja na določenih destinacijah pa so vplivali tudi boni, poudarja Popovićeva.

"Tujim turistom je poleg prestolnice najbolj pri srcu narava. Najraje imajo aktivne dopuste v naravi, kar je danes trendovsko. Imamo dosti destinacij, katere jim lahko ponudimo, zelo veliko je neodkritih zakladov in krajev ter naravnih lepot, ki se jih lahko doživi zgolj v Srbiji. V prvi vrsti pridejo tujci zaradi naravnih lepot, kulturno-zgodovinske dediščine, gastronomije in že tradicionalne gostoljubnosti," pove Popovićeva.

Popovićeva poudarja tudi pomen novih letalskih linij, ki se uvajajo. "Prav ti leti, na primer direktni polet v Chicago, ki jih je uvedla državna letalska družba in so se začeli izvajati januarja letos, so še kako doprinesli k povečanju števila turistov. Pomembno je tudi dejstvo, da so takoj zatem, ko se je odprla letalska linija na Kitajsko, državo začeli obiskovati kitajski turisti. In če vzamemo kot primer, da je bilo v letu 2019 največ tujih gostov prav Kitajcev, lahko pričakujemo, da jih bo v letošnjem letu še več."

Iz tujine so sicer v Srbijo najpogosteje prihajali Rusi, v prvih štirih mesecih letošnjega leta kar 56.167, prav tako je veliko število gostov iz regije. Prednjačijo obiskovalci iz BIH s 42.839 turisti, takoj za njimi so gostje iz Severne Makedonije s 41.708 turisti. Tujci najbolj obiskujejo Beograd, kjer so v prvem četrtletju 2023 zabeležili 945.358 nočitev, kar je glede na leto 2022 26,3 odstotna rast.

Direktor Beograjske turistične organizacije (TOB) Miodrag Popović omenja, da je število obiskovalcev prestolnice začelo naraščati v letu 2021. "Takrat sta bili Beograd in Istanbul edini dve mesti na svetu, ki sta si tako hitro opomogli od pandemije. V 2022 smo imeli najuspešnejše leto v zgodovini, rast se spontano nadaljuje," pove ter dodaja, da Beograd ostaja elitna izbira za tujce. 

"Vsaj 85 odstotkov turistov v Beogradu je tujcev, prestolnica pa prinaša kar 60 odstotkov celotnega turističnega priliva v državi," pravi Popović in dodaja, da je povečanje v prestolnici več kot očitno, odkar so prenehale omejitve, povezane s pandemijo. "Seveda pričakujemo, da bo tudi letošnje leto rekordno, razen če ne pride do kakšnih izrednih stanj. Vsekakor smo nekakšna oaza v tem delu Evrope, še posebej v primerjavi z begunsko krizo iz Sirije in pandemijo. Ostajamo gostoljubna država, v kateri se ljudje dobro počutijo. Tudi rast iz prvega četrtletja letošnjega leta se bo v nadaljevanju leta bistveno zvišala."

Po njegovih besedah ??v Beograd tradicionalno prihaja veliko ljudi iz Turčije, opazno pa je tudi povečanje števila turistov iz Kitajske.

"V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo zabeleženih 33.000 nočitev gostov iz BIH, iz Bolgarije 25.000, Grčije 35.000 ter iz Italije 20.000. Vse to so nenehno rastoči trgi. Tu nekje sta še Nemčija in Romunija, pri slednji je v primerjavi z letom 2022 rast kar 110 odstotna. Višje je tudi število turistov iz Rusije, krajši pa je njihov čas bivanja. Za približno 1 odstotek se je zvišalo število kitajskih turistov.  Smo ena izmed destinacij, ki jih kitajska vlada priporoča za skupinska potovanja. Tukaj je Turčija, ki je vselej na prvem ali drugem mestu, v prvih štirih mesecih 2023 je število njihovih nočitev preseglo 80.204, tako da ostajajo najbolj zanesljiv trg v minulih desetih letih," poudarja Popović.    

Vir: Ekapija
 
 

Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov