Kanada bo zmanjševala odvisnost od dizla na severnih ozemljih

 

Kanada bo zmanjševala odvisnost od dizla na severnih ozemljih s financiranjem projektov sončne energije

 
Kanada bo vložila približno 4,1 milijona dolarjev v projekte sončne energije v petih skupnostih ozemlja Nunavut, da bi zmanjšala odvisnost od dizelskega goriva za proizvodnjo električne energije.
 
Pobuda naj bi ustvarila delovna mesta in prihodke za pet skupnosti ter zmanjšala njihove emisije toplogrednih plinov in njihovo odvisnost od dragega dizla.
 
Teh pet projektov bo nadomestilo porabljeno energijo iz 180.000 litrov dizelskega goriva na leto, ocenjuje zvezna vlada, kar naj bi nadomestilo približno 453 ton emisij toplogrednih plinov na leto. To je primerljivo s količino toplogrednih plinov, ki jih letno izpusti 99 avtomobilov.
 
Vsaj 200 oddaljenih skupnosti po vsej Kanadi se glede na bazo podatkov Natural Resources Canada zanaša na dizelsko gorivo z visokimi emisijami kot glavni vir energije. Dizelsko gorivo prav tako postaja vedno dražje in posledično manj ekonomsko dosegljivo.


  
Projekti vključujejo 120-kilovatni sistem sončnih kolektorjev v reki Clyde in 100-kilovatni sistem sončnih kolektorjev v Grise Fiord - skupnosti, ki leži približno 1500 kilometrov severno od mesta Iqaluit na zveznem ozemlju Nunavut. Pričakuje se, da bosta zaselka Whale Cove in Arctic Bay postavila svoje projekte sončnih kolektorjev na skupnostnih hokejskih arenah. Največja solarna instalacija, ocenjena na približno 1 milijon dolarjev, je 150-kilovatni niz na vrhu dvorane Pond Inlet.
 
Financiranje je povezano s pobudo kanadske zvezne vlade, na predlog sveta staroselskih energetskih svetovalcev in ponuja 300 milijonov dolarjev v naslednjih štirih letih za financiranje projektov čiste energije v domorodnih, podeželskih in oddaljenih skupnostih v Kanadi.
 
Za staroselske skupnosti na severu Kanade je prehod na čistejše vire energije velikega pomena, saj se soočajo z nekaterimi od najhujših posledic globalnih podnebnih sprememb, hkrati pa je trenutni projekt vzpostavitve sončnih elektrarn tudi primer dobre prakse, ki bo služil kot primer za ostale severne skupnosti pri prehodu na za okolje manj obremenjujoče vire energije.
 
Povzeto po: National Observer
 
Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 
 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini