Volkswagen bo svojo prvo severnoameriško tovarno baterij postavil v Ontariu


Skupina Volkswagen bo v jugozahodnem Ontariu zgradila svojo prvo severnoameriško tovarno baterij, kar je eden največjih mejnikov doslej v prizadevanjih Kanade, da postane eden vidnejših akterjev na področju elektro mobilnosti.

Skupina Volkswagen je objavila načrte za izgradnjo svoje prve severnoameriške tovarne baterij v kraju St. Thomas v provinci Ontario. Gre za precej odmevno potezo v avtomobilskem sektorju, zlasti glede na agresivno konkurenco iz ZDA za privabljanje tovrstnih naložb.

Lokacija St. Thomasa je strateško ugodna, saj se nahaja v bližini drugih lokacij za izdelavo avtomobilov v tradicionalnem proizvodnem pasu Ontaria in jo je vlada določila za industrijski razvoj. Lokacija je bila izbrana po poglobljeni analizi več lokacij v Kanadi in sosednjih ZDA. Pri izbiri so bile navedene tudi prednosti delovne sile, razmeroma čista oskrba z električno energijo in dostop do ključnih mineralov, ki se uporabljajo v baterijah za električna vozila.

Naložba Volkswagna prihaja v času, ko se svetovni proizvajalci avtomobilov trudijo zagotoviti dobavo baterij za električna vozila, saj prodaja električnih avtomobilov močno narašča. Volkswagen načrtuje, da bo leta 2023 proizvedel 1,4 milijona električnih avtomobilov, v primerjavi z 231.000 leta 2020. Podjetje se je zavezalo, da bo v naslednjih petih letih porabilo 35 milijard evrov za električna in avtonomna vozila.

Na splošno je odločitev Volkswagna, da v Kanadi zgradi tovarno baterij, pozitiven korak k uveljavitvi države kot pomembnega igralca na trgu električnih vozil. Ko se bo svetovni prehod na električna vozila nadaljeval, bodo države, ki bodo močno prisotne v dobavni verigi električnih vozil, verjetno izkoristile znatne gospodarske koristi.


Povzeto po: The Globe and Mail

Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com

 

Preberite tudi:


V Kanadi bodo leta 2035 lahko prodajali le EV

Svetovne naložbe v EV bodo do leta 2030 dosegle 1,2 trln USD

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini