Zapestnica, ki rešuje življenja, razglašena za največji tehnološki preboj na Poljskem

 

Poljska znanstvenika sta kot rezultat desetletnega dela ustvarila izjemno tanko zapestnico z zaslonom OLED, ki rešuje življenja


Marcin Ratajczak in Patryk Barkowski pravita, da je njun izum idealen za ljudi, ki morajo redno jemati zdravila, in da bi lahko preprečil do 30.000 smrti letno zaradi nepravilne uporabe zdravil.

V svojem profilu na LinkedInu je digitalni veleposlanik EU dr. Maciej Kawecki pozdravil inovacijo kot morda najbolj revolucionaren tehnološki preboj, ki so ga kdaj naredili Poljaki. "To je čarovnija, ki so jo ustvarila leta trdega dela," je zapisal. "Kar se morda zdi prazna zabava, lahko v resnici rešuje življenja. Najpomembnejši vidik tega projekta omogoča namestitev takšnih zaslonov na embalažo zdravil, ki po izteku roka uporabnosti svetijo rdeče.

Kawecki je dodal, da bi se njegov izum lahko izkazal tudi za predogled tega, kaj bi lahko prinesle komunikacijske rešitve v prihodnje. "Verjetno bomo v naslednjih nekaj letih doživeli, da nam bodo zaslone morda celo vstavili pod kožo, kar bi rešilo življenja mnogih ljudi s sladkorno boleznijo," je zapisal.

Delo obeh znanstvenikov je bilo razglašeno za eno največjih inovacij v svetlobnem tisku doslej. Tehnologija zaslonov OLED je izjemno draga in zahtevna in malo podjetij je uspelo ustvariti prilagodljive zaslone, ki jih je mogoče izdelati po nizki ceni.

Tehnologija, ki je za triindevetdeset odstotkov cenejša od drugih zelo tankih zaslonov, uporabnikom omogoča, da na oblačila in druge predmete natisnejo zaslone OLED, ki so debeli kot list papirja.

"Idejo za izdelek – to je TV ekran na listu papirja – sem imel že kot otrok, ko sem se igral s katalogi. Nekaj let pozneje me je Patrick Barkowski poklical s poslovno idejo. Obiskal sem ga in prvič videl OLED. Ta tehnologija me je navdušila in odločila sva se, da bova poskusila uresničiti mojo zamisel," je povedal Ratajczak.

Uporabljene diode so izdelane iz organskih snovi in lahko ustvarjajo lastno svetlobo.

Zapestnice, ki jih je razvilo podjetje Inuru, se imenujejo Elves.

Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov