Nova minimalna plača je 32.156 RSD


Po seji Socialno-ekonomskega sveta je minister za finance v Vladi Republike Srbije Siniša Mali potrdil, da je zvišanje najnižje cene dela za 6,6 % namenjeno čim večji ohranitvi zaposlenosti. Minimalna plača bo znašala 32.126 RSD.

»Vodili so nas predvsem interesi zaposlenih in želeli smo ohraniti interese delodajalcev. Trenutno je največja svetovna kriza v zgodovini posledica pandemije, a tudi v teh razmerah smo se odločili za povišanje najnižje cene dela,« je dejal Mali.

Po besedah ministra je leta 2012 najnižja plača znašala 15.600 dinarjev, sedaj pa bo ta znesek podvojen. Namen je, da najnižja plača v povprečju zraste več kot povprečna plača; čaka pa se na konec septembra in oktobra, da bo jasno, ali bo prišlo do povišanja plač v javnem sektorju glede na proračunsko stanje.

Inflacija je 1,5-odstotna, tako da bo z najmanjšim 6,6-odstotnim povečanjem realno povišanje 5,1-odstotno.

Vlada je 15. septembra sprejela sklep o povečanju neobdavčljivega dela plače s 16.300 na 18.300 dinarjev. To je približno osem milijard dinarjev, ki jih bo prevzela država.

Mali je tudi napovedal, da bodo pokojnine od 1. januarja 2021 glede na švicarsko formulo višje za 5,9 %, kar je velik porast. Pojasnil je, da je rast povprečne plače od julija 2019 do junija 2020 znašala 10,4-odstotno stopnjo inflacije v višini 1,4 %, na podlagi prilagoditve rasti povprečne plače in življenjskih stroškov pa so se pokojnine povišale za 5,9 %.

Mali je poudaril, da največjo obremenitev zvišanja minimalne plače v višini 6,6 % in pokojnin za 5,9 % prevzame država. Zahvalil se je upokojencem za reforme, ki so jih predložili, in spomnil, da so upokojencem na začetku krize, ki jo je povzročil virus korona, izplačali enkratno pomoč v višini 4.000 dinarjev in 100 EUR ugodnosti.

Brez soglasja
Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je na tiskovni konferenci po zasedanju SES dejal, da socialni partnerji o višini minimalne plače v letu 2021 niso soglašali. »Dogovora ni bilo,« je dejal Stojiljković in spomnil, da so predstavniki sindikata zahtevali, da se minimalna plača izenači s potrošniško košarico.

Dejal je, da so sindikati v prihodnjem letu pristali na minimalno plačo v višini nekaj več kot 34.000 dinarjev, kar je po njegovem mnenju kompromis. Dodal je, da je minimalna plača po zakonu o delu naključna višina in jo delodajalci izplačujejo za obdobje, ki ni daljše od šestih mesecev, ko imajo večje poslovne težave. »Tričlanska družina, za katero domnevamo, da en član dela, je tako pod pragom revščine. Potrpežljivih državljanov, tako zaposlenih kot tistih iz sindikata, v Srbiji ni več. Tu so neenakosti največje, revščina pa je zelo razširjena. S tem ritmom bomo dosegli, da bodo sorazmerno s to krizo najrevnejši plačali največ,« je dejal Stoiljković.

Predsednik Zveze samostojnih sindikatov Srbije Ljubisav Orbović je spomnil, da minimalno plačo prejema 350.000 ljudi in da povišanje le delno dviguje povprečno plačo. Orbović je dejal, da sindikati pričakujejo, da bo v pogovorih o najnižji ceni dela dosežena minimalna plača 34.000 dinarjev. »Pričakovali smo, da bo v skladu z dogovorom minimalna plača leta 2021 dosegla minimalno potrošniško košarico za tričlansko družino, vendar je stanje takšno, da tega ni bilo mogoče uresničiti. Večjo težavo smo imeli med pogajanji z delodajalci, njihov predlog za povišanje je bil 4-6 odstotkov, kar je blizu predlogu vlade Srbije,« je dejal Orbović. Dodal je, da se bo neobdavčeni del plače povečal s 16.300 na 18.300 dinarjev.

Povišana minimalna plača v skladu s ciljem - 900 EUR do leta 2025
Minister za delo Zoran Đorđević je izjavil, da je predlog za povišanje minimalne plače v višini 6,6 odstotka dala vlada v skladu s trenutnimi možnostmi, zastavljeni cilji glede višine plač in pokojnin do leta 2025 pa ostajajo. »Mogoče ni tisto, kar smo pričakovali, a naš cilj ostaja, da do leta 2025 povprečna plača znaša 900 evrov in pokojnina 440 evrov. Tega načrta ne bomo spremenili, verjamemo, da ga lahko dosežemo, če bomo sodelovali,« je dejal.

Nujna pomoč gospodarstvu za povečanje minimalne plače
Častni predsednik Zveze delodajalcev Srbije Nebojša Atanacković je izjavil, da so delodajalci sprejeli ponudbo vlade Srbije in upa, da bo inflacija ostala v mejah kot prej in da bo prihodnje leto sledilo povečanje gospodarske dejavnosti.

Atanacković je po seji Socialno-ekonomskega sveta dejal, da upa, da bo inflacija ostala v mejah kot prej in da bo prihodnje leto sledilo povečanje gospodarske dejavnosti. Spomnil je, da je vlada Srbije v prejšnjem obdobju preprečila množična odpuščanja z izplačilom minimalnih plač za več kot milijon zaposlenih.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs