Avgusta se je prihodek od prodaje v industriji zmanjšal

 

Mesečni upad prihodka glede na julij znaša 6,4 odstotka



Foto: freepic

Prihodek od prodaje v industriji je bil avgusta v primerjavi z enakim mesecem lani nižji za 0,9 %, je sporočil državni statistični urad.
Po glavnih industrijskih skupinah je bil skupni prihodek v industriji avgusta nižji v skupini Vmesni izdelki (Intermedijarni), razen energije za 5,6 %, Investicijski izdelki za 18,3 % in Trajno blago za široko porabo za 5,6 %, rast pa je bila zabeležena v Netrajnih izdelkih oz. pri izdelkih za široko porabo za 1,8 %.

Prihodek od prodaje v panogi je bil avgusta v primerjavi z julijem 2024 skupaj nižji za 6,4 %. V obdobju januar - avgust letos pa je bil v primerjavi z enakim obdobjem leta 2023 zabeležen padec za 12,8 %.

Na domačem trgu je prihodek od prodaje v panogi avgusta 2024 nižji za 9,6 %. Po glavnih industrijskih skupinah se je zmanjšal delež pri Vmesnih izdelkov, razen energije za 23,0 %, Investicijskih izdelkov za 27,3 % in Trajno blago za široko porabo za 14,3 %, medtem ko se je povečal pri Netrajni izdelkov za široko porabo za 2,4 %.

V primerjavi z julijem letos je upad za 7 %, v obdobju januar - avgust 2024 pa je v primerjavi z obdobjem januar - avgust 2023 upad 1,8 %.

Tudi prihodek od prodaje v panogi na tujih trgih je bil avgusta letos v primerjavi z avgustom lani za 10,5 % manjši. Po glavnih industrijskih skupinah se je zmanjšal delež pri Vmesnih izdelkov, razen pri energiji za 1,6 %, Kapitalnih izdelkov za 18,4 % in pri Trajnim blagom za široko porabo za 0,1 %, medtem ko se je povečal pri Netrajni proizvodi za široko porabo za 1,1 %.

Avgusta je v primerjavi z julijem 2024 upad 6,3-odstoten, medtem ko je v obdobju januar–avgust v primerjavi z istim obdobjem 2023 upad 16,2-odstoten.

Vir: Portal Ekonomija in Biznis

Pripravilo:

Društvo slovenskih in makedonskih podjetnikov
e-naslov: contact@dsms.mk

 

Preberite tudi:


Gospodarske panoge Severne Makedonije

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini