Osma konferenca TOURISM 365 je predstavila vizijo turizma prihodnosti



Turizem je na prelomnici, pod pritiskom aktualnih globalnih trendov, ki zahtevajo hitre spremembe in jasno vizijo prihodnosti, je bilo poudarjeno na 8. Mednarodni konferenci TOURISM 365, ki je potekala v Zagrebu od 30. septembra do 2. oktobra. Vodilni strokovnjaki in profesionalci iz turističnega sektorja so razpravljali o ključnih temah, kot so trajnost, inovacije in razvoj celoletnega turizma.

Minister za turizem in šport Slovenije, Matjaž Han, je poudaril pomen sodelovanja med Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo pri soočanju z izzivi v turizmu, kot so podnebne spremembe in sezonskost. Omenil je tudi potencial za privabljanje turistov iz Kitajske in Indije, s čimer bi povečali mednarodno konkurenčnost regije.

Podoben poudarek na trajnosti je podala tudi državna sekretarka za turizem Republike Avstrije, Susanne Kraus-Winkler, ki je govorila o pomenu ekoturizma in pametnega upravljanja obiskovalcev za preprečevanje prekomernega turizma.

Minister za turizem in šport, Tonči Glavina, je izrazil zadovoljstvo z rastjo prihodkov ter poudaril, da Hrvaška postaja vse bolj celoletna destinacija. Po njegovih besedah rast prihodkov za 7,5 % v prvih šestih mesecih leta 2024 in stabilni rezultati v glavni turistični sezoni kažejo, da Hrvaška uspešno uravnava trajnostni razvoj in turistično rast.

Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba Saša Muminović je v svojem uvodnem nagovoru izrazil ponos, da je SLO CRO Poslovni klub od samega začetka soorganizator te konference, ki spodbuja sodelovanje slovenskih in hrvaških poslovnih skupnosti.

"Turizem je ključen za gospodarsko rast, vendar se moramo vprašati, kakšen turizem želimo in po kakšni ceni. Prekomerni turizem že ogroža destinacije, kot sta Dubrovnik in Benetke. Pomembno je premisliti o njegovem vplivu na skupnosti, okolje in kulturo. Visoke sezonske cene lahko kratkoročno prinesejo dobiček, vendar dolgoročno škodijo našemu ugledu. Ali ponujamo izkušnjo, ki opravičuje te stroške, in vlagamo dovolj v trajnost lokalnih skupnosti? Sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško ni pomembno le za turizem, temveč tudi za krepitev gospodarskih vezi. Turizem mora služiti ne le ekonomiji, temveč tudi okolju, skupnostim in naši prihodnosti," je zaključil predsednik SLO CRO Poslovnega kluba.

Organizatorica Ivana Kolar je izpostavila pomen konference, zlasti B2B srečanj, ki povezujejo globalne kupce in domače turistične agencije s ciljem podaljšanja turistične sezone. Ta srečanja, ki potekajo v štirih regijah, spodbujajo sodelovanje in projekte, ki Hrvaško lahko pozicionirajo kot privlačno destinacijo skozi vse leto. Kolar je poudarila pomen študijskih potovanj za tuje kupce, kjer se predstavlja hrvaška turistična ponudba tudi izven poletne sezone.

Poleg razprav je konferenca ponudila več kot 600 srečanj med globalnimi turističnimi kupci in domačimi agencijami, medtem ko so svetovni strokovnjaki, kot sta urednica za trajnost pri Condé Nast Travellerju, Juliet Kinsman, in podpredsednik Lonely Planeta, Tom Hall, govorili o prilagoditvi turistične industrije novim tržnim zahtevam in trendom, ki oblikujejo njeno prihodnost.










Pripravil: 

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini