Čas in razdalja vožnje na delo v ZDA



Vožnja na delo je vedno eden od pomembnih dejavnikov uspešnosti organiziranja delovnega procesa, zelo povezanega z odnosom med delodajalci in delojemalci. Oddaljenost med domom in službo je tako eden od ključnih dejavnikov odločanja glede zaposlitve. In to ne samo v Sloveniji, ampak tudi v ZDA (in po vsej verjetnosti tudi drugod po svetu).

Pri New York Times so izvedli analizo, v katerih mestih v ZDA je pot na delo najhitrejša in tudi kje se na delo prevozi največ kilometrov. In seveda je bila tudi ta analiza narejena pod vplivom pandemije na način dela pred njo in po njej.

V času, ko se vedno več Američanov vrača v pisarno, se vedno bolj tudi pritožujejo nad časom, ki ga preživijo v prometu - vendar manj v nekaterih mestih kot v drugih. 

Columbus v Ohiu (je tudi glavno mesto ameriške zvezne države Ohio, v kateri se nahaja tudi sedež SABA) je bil uvrščen med najboljše mesto za potnike s strani Lyfta in Harris Poll, s povprečnim časom 22 minut v eno smer. Mesta, kot so Las Vegas, Milwaukee in Memphis, imajo prav tako visoke rezultate. Na splošno je analiza pokazala, da so se časi vožnje zmanjšali v primerjavi z ravnmi pred pandemijo, vendar druga analiza kaže, da Američani zdaj v povprečju prevozijo več kilometrov na dan. Potovanja po mestu so označena za kar preprosta, problem so poti, ki vodijo v ta mesta (komu znana problematika v Sloveniji?). 

Podatek o hitrosti vožnje (merjeno v miljah na uro) je pokazal, da mesta kot so Fort Worth, Teksas, Memphis in Detroit v povprečju dosežejo 27 milj na uro - ali 4 mph hitreje od ameriškega povprečja, ne da bi morali upočasniti zaradi zastojev. To so pokazale raziskave, ki sta jih izvedla Harris Poll in podjetje za skupno vožnjo Lyft, in so zajete v omenjeni analizi.

Podatki, ki vključujejo vse vrste prevozov, pa pokažejo, de se v avtomobilih vozijo trije od štirih ameriških delavcev.

Mesta, ki so v analizi označena z najhitrejšimi časi vožnje, so imela vizionarsko urbanistično načrtovanje, dobro vodene programe javnega prevoza, ki pomagajo olajšati avtomobilski promet ali zmanjšati število ljudi na večjih cestah, zaradi česar je vožnja na delo manj frustrirajoča in posledično produktivnost na delu večja.

VIR: www.nytimes.com


Pripravil:

Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-naslov: info@sloaba.com


 

Preberite tudi:


Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini