Nabor kanadskih spodbud za tuja podjetja, ki vstopajo v državo

 
 
Kanada se vse bolj uveljavlja kot privlačna destinacija za tuja in evropska podjetja, ki iščejo priložnosti za rast in inovacije. Kanadska vlada z različnimi spodbudami in programi spodbuja podjetnike, da investirajo v kanadsko gospodarstvo.  
 

Ključne spodbude za tuja podjetja:

 

1. Strategija globalnih veščin (Global Skills Strategy)

 
Ta program omogoča hitrejše zaposlovanje usposobljenih delavcev iz tujih držav. Med glavnimi prednostmi so:
 
  • Izjeme za kratkoročne delovne vize.
  • Hitra obdelava vlog za visoko usposobljene delavce.
  • Mednarodni pretok delovne sile, ki olajša zaposlitev specializiranih delavcev.

Povezava: 
www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/hire-temporary-foreign/global-skills-strategy.html
 

2. Davčna spodbuda za znanstveno raziskovanje in razvoj (SR&ED)

 
Program SR&ED je največji R&D program v Kanadi, ki vsako leto omogoči za okoli 3 milijarde dolarjev davčnih spodbud za projekte, ki se ukvarjajo s področjem tehnoloških inovacij in razvoja.

Povezava:
www.canada.ca/en/revenue-agency/services/scientific-research-experimental-development-tax-incentive-program.html
 

3. Spodbude za investicijska vlaganja 

 
Ta program omogoča podjetjem, da v letu nakupa ali ko postane sredstvo na voljo za uporabo, odpišejo velik delež stroškov novih kapitalnih sredstev, kot so oprema za proizvodnjo in čisto energijo.

Povezava:
www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/businesses/topics/sole-proprietorships-partnerships/report-business-income-expenses/claiming-capital-cost-allowance/accelerated-investment-incentive.html
 

4. Strateški inovacijski sklad

 
Sklad podpira večje inovacijske projekte in nudi financiranje za raziskave in razvoj z namenom olajševanja rasti in širjenja podjetij. Ta sklad je ključen za privabljanje pomembnih investicij v Kanado.
 
Povezava:
https://ised-isde.canada.ca/site/strategic-innovation-fund/en
 

5. Davčne olajšave ter vzpodbude za čiste tehnologije

 
Kanada ponuja povratne davčne olajšave za investicije v čiste tehnologije, kar vključuje do 30 % povratne davčne olajšave za investicije v čiste tehnologije ter do 60 % za projekte zajemanja ogljika. 
 
Povezava:
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/businesses/topics/corporations/business-tax-credits/clean-economy-itc/clean-technology-itc.html
 
Posebej za evropska podjetja, ki se ukvarjajo s področjem čistih tehnologij, je bil vzpostavljen program LCBA Canada, ki pomaga podjetjem iz EU pri celotnemu postopku vstopa na kanadski trg, pridobitve adekvatnih partnerjev in investitorjev ter plasiranjem njihovih produktov in storitev.
 
Povezava:
https://lcbacanada.com/
 

6. Spodbuda za novoustanovljena podjetja

 
Nedavno uvedena spodbuda zmanjšuje obdavčitev kapitalskih dobičkov za novoustanovljena podjetja, kar omogoča lažje reinvestiranje v nove projekte in inovacije. Ta pobuda bo podjetnikom omogočila skupno oprostitev kapitalskih dobičkov v višini najmanj 3,25 milijona dolarjev.
 
Povezava:
www.canada.ca/en/department-finance/news/2024/04/the-new-canadian-entrepreneurs-incentive.html
 

Dodatne prednosti

Kanada se ponaša z izobraženo delovno silo in enostavnim dostopom do globalnih trgov preko številnih trgovinskih sporazumov z več kot 50 državami. Ta dostop predstavlja pomembno prednost za evropska podjetja, ki želijo razširiti svoje poslovanje na mednarodni ravni, kjer sporazum CETA omogoča še dodatne prednosti za evropske investitorje.
 
Z obsežnim naborom spodbud Kanada predstavlja privlačno priložnost za evropska podjetja, ki iščejo rast in inovacije. Z davčnimi ugodnostmi, poenostavljenimi postopki zaposlovanja ter podporo raziskavam in razvoju Kanada ponuja konkurenčno okolje, primerno za mednarodno poslovanje.  
 
 
Pripravila: Simon Pribac in Sonya Rosenwirth

 


Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-naslov: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-naslov: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini