CMC Forum o Odprtih strategijah in umetni inteligenci v poslovanju



SLO CRO Poslovni klub je bil partner CMC foruma, ki je v sredo, 11. septembra, potekal v Aninem dvoru v Rogaški Slatini. Dogodka so se udeležili lastniki podjetij in vodstveni kader iz različnih področij delovanja, ki jih zanima uporabna vrednost umetne inteligence in taistih orodij v poslovanju in pri odločanju.  

V uvodu je prisotne nagovorila direktorica Gospodarske Zveze Slovenije Vesna Nahtigal, ki je prisotne seznanila s trenutno gospodarsko situacijo v Sloveniji in spodbudnostjo gospodarskega okolja za nadaljnji razvoj gospodarstva. Sledilo je otvoritveno predavanje priznanega strokovnjaka in profesorja na Warwick Business School Christiana Stadlerja, ki je skozi svoje predavanje podal vpogled v  način, kako umetna inteligenca spreminja strateškega načrtovanja in odločanja v sodobnem poslovnem okolju. Prof. Stadler je znan kot avtor knjige Open Strategy in kolumnist pri  časopisu Forbes ter Harvard Business Review, zaradi česar so udeleženci slišali izjemno dragocene izkušnje, ki jih je Stadler pridobil na številnih raziskavah, sodelovanjih s podjetji in praktičnih primerih poslovanja v Evropi.

Po predavanju, kjer smo se poslušalci tudi praktično seznanili z AI orodjem, je sledila razprava, v kateri so predstavniki različnih podjetij podali mnenja in izkušnje o načinih strateškega razmišljanja pri njihovem delu.

V  razpravi so sodelovali:
 
  • Datthy G. Ruth, izvršni direktor Smarter Habitat iz Nemčije, ki je predstavil praktične izkušnje start up podjetja in kako se s svojim inovativnim izdelkom izdelave hiš iz naravnih mas prebija na trg
  • Uroš Rošer, COO podjetja Dewesoft iz Slovenije, ki je spregovoril o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo evropska podjetja v dinamičnem okolju, kjer digitalizacija in umetna inteligenca pa tudi medsebojno sodelovanje in dopolnjevanje s sorodnimi podjetji postajata ključni za konkurenčnost.
  • Saša Muminović, predsednik SLO CRO poslovnega kluba, je na temo odprte strategije poudaril pomembnost odprtega uma; poudaril je da  se morajo podjetja v obdobju krize poslužiti vseh orodij, ki so jim lahko v pomoč
  • Sridhar Iyengar, generalni direktor podjetja Zoho Europe, Nizozemska - ključni del njegove vizije so inovacije, ki bodo v pomoč in podporo v industriji programske opreme
  • Milivoj Marković, prodekan RIT Hrvatska, je moderiral razpravo in predstavil tudi izobraževalni vidik vpeljevanja novih tehnologij v poslovne strategije in pomen pripravljenosti organizacij na spremembe, ki jih prinaša AI.

Razprava se je osredotočila na to, kako strateško razmišljanje v Evropi postaja bolj dinamično in prilagodljivo, pri čemer so AI in druge napredne tehnologije postavljene v središče poslovne preobrazbe.

V zaključnem delu foruma je potekala praktična delavnica, ki jo je vodil prof. Christian Stadler. Udeleženci so imeli priložnost v manjših skupinah delati na primerih in reševati težave, povezane z vrzelmi pri izvajanju strategij. Profesor Stadler je poudaril, da uspeh ni odvisen samo od odličnega načrtovanja, temveč tudi od učinkovite izvedbe in prilagodljivosti v realnem poslovnem okolju.








Pripravil:

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini