Zmanjšan obseg blagovne menjave Makedonije v prvi polovici leta 2024



Obseg blagovne menjave v Makedoniji se je v prvem polletju zmanjšal za 3,3 odstotka in znaša 9.473.929 evrov. Skupna vrednost blagovnega izvoza iz Makedonije v obdobju januar-junij 2024 znaša 3.930,0 milijona evrov in je v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta nižja za 7,6 odstotka

Vrednost uvoženega blaga v enakem obdobju znaša 5.544,0 milijona evrov, kar je za 0,1 odstotka več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Primanjkljaj v blagovni menjavi znaša 1.614,0 milijonov evrov, je objavil državni statistični urad.

Pokritost uvoza z izvozom v obdobju januar-junij 2024 znaša 70,9 odstotka.

Makedonija je v obdobju januar–junij 2024 po skupnem obsegu zunanjetrgovinske menjave največ trgovala z Nemčijo, Veliko Britanijo, Grčijo, Kitajsko in Srbijo.

Izvoz v Evropsko unijo se je zmanjšal za 8,9 odstotka, uvoz iz držav EU pa povečal za 4,7 odstotka, kažejo podatki DSU.

Pri blagovni menjavi v sektorju hrane in živih živali je makedonski izvoz zabeležil 11,8-odstotno rast, uvoz pa za 11,1 odstotka. V sektorju pijač in tobaka se je izvoz zmanjšal za 2,6 odstotka, uvoz pa je zabeležil 15,9-odstotno rast.

Blagovna menjava po izdelkih kaže, da največji delež izvoza predstavljajo katalizatorji na osnovi plemenitih kovin ali njihovih spojin, kompleti vžigalnih kablov ipd., za vozila, letala ali ladje, deli sedežev podskupine 821.1 in drugi nosilci katalizatorjev.

V uvozu so najbolj zastopana naftna olja in olja iz bituminoznih mineralov (razen surovih), druge kovine platinske skupine in njihove zlitine, nepredelane ali v prahu, platina in platinske zlitine, nepredelane ali v prahu, ter električna energija.

 
Foto: freepic

Vir: Portal Ekonomija in Biznis


Povzelo:
Društvo slovenskih in makedonskih podjetnikov
e-naslov: contact@dsms.mk

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: