Ontario liberalizira trg alkohola: alkoholne pijače tudi v splošnih trgovinah

 
 
Provinca Ontario s septembrom uvaja pomembno spremembo na področju prodaje alkoholnih pijač. Od zdaj naprej bo mogoče pivo, vino, alkoholni jabolčnik in vnaprej mešane alkoholne pijače kupiti v več kot 4.000 splošnih trgovinah in na bencinskih črpalkah po vsej provinci. S to spremembo Ontario odpravlja dolgoletni monopol specializiranih trgovin v lasti province ter podjetja Beer Store.
 
Doslej je bila prodaja alkohola v Ontariu strogo omejena na Državno upravo za alkohol (Liquor Control Board of Ontario, LCBO), ki je imela monopol nad prodajo žganih pijač, ter podjetje Beer Store, ki je imelo ekskluzivno pravico za prodajo piva. Nova ureditev, ki jo je premier Doug Ford prvič napovedal maja, predstavlja izpolnitev predvolilne obljube njegove vlade in najpomembnejšo spremembo v prodaji alkohola po ukinitvi prohibicije pred 97 leti.

 

Finančne in tržne posledice liberalizacije

Liberalizacija trga alkohola v Ontariu zahteva precejšnje finančne kompenzacije. Vlada se je zavezala, da bo podjetju Beer Store in njegovim lastnikom plačala do 225 milijonov kanadskih dolarjev odškodnine zaradi predčasne prekinitve koncesijske pogodbe, ki bi sicer potekla čez 16 mesecev. Kritiki opozarjajo, da gre za nepotrebno finančno breme za davkoplačevalce, še posebej v luči morebitnih predčasnih volitev spomladi. Kljub temu vlada zagovarja ukrep kot strateško odločitev za povečanje konkurence in izboljšanje dostopnosti alkohola.
 
V okviru novega režima LCBO ostaja ekskluzivni veletrgovec za alkoholne pijače, vendar imajo splošne trgovine zdaj možnost samostojnega določanja cen. To prinaša možnost popustov ali višjih cen, vendar trgovine ne smejo zaračunavati manj od zakonsko določenih minimalnih cen. Doslej so bile cene enotno določene s strani LCBO, kar je zdaj deloma odpravljeno, kar lahko vpliva na končne cene za potrošnike.
 

Izzivi za trgovce na drobno

Vstop na trg alkohola prinaša priložnosti za številne manjše trgovine, vendar so nekateri večji trgovci, kot so Loblaw, Sobeys in Walmart, soočeni z logističnimi izzivi glede vračila prazne embalaže. Medtem ko so splošne trgovine, manjše od 4.000 kvadratnih metrov, oproščene te obveznosti, bodo večje trgovske verige morale vzpostaviti sistem za vračilo embalaže, kar za mnoge predstavlja logistično in finančno oviro. Na podlagi tega nekatere večje verige razmišljajo o opustitvi načrtov glede prodaje alkohola.
 

Pogled v prihodnost

Liberalizacija trga alkohola v Ontariu prinaša pomembne spremembe za celotni sektor maloprodaje, vendar tudi odpira vrsto vprašanj o dolgoročnih učinkih na konkurenco, poslovno okolje in javno zdravje. Medtem ko vlada trdi, da bo ukrep spodbudil konkurenčnost in dostopnost, pa bodo končni učinki na trg in potrošnike še vidni. Razprava o učinkovitosti in posledicah te poteze bo v prihodnjih mesecih in letih gotovo ostala aktualna tema v poslovnih in političnih krogih.
 
Vir: The Globe and Mail

 
Pripravil: Simon Pribac
 
Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-pošta: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-pošta: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini