Kanadsko gospodarstvo v tretjem četrtletju 2024



Kanadsko gospodarstvo se po obdobju počasne rasti v letu 2024 sooča z zmernim okrevanjem, podprtim z nižjimi obrestnimi merami in večjimi investicijami. Kljub temu rast ostaja pod potencialom, kar vpliva na šibko domače povpraševanje in višjo brezposelnost, medtem ko se inflacija umirja, Banka Kanade pa nadaljuje z zniževanjem obrestnih mer za spodbujanje gospodarske aktivnosti.

Zaradi znižanja obrestnih mer se pričakuje, da se bo investicijska dejavnost v Kanadi znova povečala, kar bo pripomoglo k zmernemu okrevanju gospodarske rasti. Po napovedih bo realna rast BDP v letu 2024 dosegla 1,1 %, kar je nekoliko nad prejšnjimi pričakovanji, medtem ko se bo rast v letih 2025 in 2026 zvišala na 1,7 % oziroma 2,1 %.



Kljub tem obetom bo gospodarska rast še vedno pod potencialom, kar pomeni, da bo domače povpraševanje ostalo šibko. S tem bo tudi trg dela ostal v zastoju, saj se pričakuje, da bo stopnja brezposelnosti v drugi polovici leta 2024 povprečno 6,4 %, kar je občutno višje od lanske povprečne stopnje 5,4 %. V naslednjih treh letih naj bi se brezposelnost sicer znižala v razpon med 5,6 % in 6,0 %.
 
Inflacija, ki je v preteklih letih povzročala veliko skrbi, se umirja. Banka Kanade je junija 2024 znižala svojo ključno obrestno mero za 25 bazičnih točk (bps) na 4,75 %. Pričakuje se nadaljnje znižanje obrestne mere za 75 bps do konca leta, kar bi jo znižalo na 4,0 %. V letu 2025 se pričakuje še dodatno znižanje obrestnih mer za 125 bps, kar naj bi spodbudilo gospodarsko aktivnost, zlasti na področju investicij.

Glavni dejavnik pričakovanega okrevanja kanadskega gospodarstva bodo fiksne investicije, tako v stanovanjske kot tudi v nestanovanjske objekte. Ta rast bo deloma posledica cikla zniževanja obrestnih mer, ki se je začel junija, kar bo omogočilo preobrat iz obdobja krčenja v obdobje rasti investicij. Poleg tega bodo k rasti prispevale tudi vladne investicijske pobude, napovedane v zadnjih proračunskih načrtih.
 
Vendar pa bodo zaradi še vedno visoke zaloge in nizkega domačega povpraševanja skupni izdatki še naprej zaostajali. To pomeni, da rast zaposlovanja ne bo sledila rasti delovne sile, kar bo dodatno vplivalo na trg dela. Poročilo o poslovnih obetih kaže na šibko neto namero zaposlovanja, kar je v skladu s šibkim povpraševanjem. Povečevanje delovne sile kot posledica povišanega priseljevanja pomeni, da bo stopnja brezposelnosti v prihodnjih mesecih verjetno še naraščala.
 
Prihodnost kanadskega gospodarstva tako prinaša mešane obete. Čeprav se pričakuje zmerno okrevanje, bo rast v letu 2024 še vedno pod potencialom, kar bo vplivalo na trg dela in domače povpraševanje. Kljub temu pa znižanje obrestnih mer in rast investicij nakazujeta pozitivne trende, ki bi lahko v naslednjih letih prinesli konkretnejše okrevanje.
 
 
Vir:        Standard and Poor Global 


Pripravil: Simon Pribac

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth , izvršna direktorica, e-pošta: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-pošta: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568


Preberite tudi: 

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini
Kanadsko gospodarstvo ter možnost vstopa na trg



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: