Železniška stavka v Kanadi



Kanada se trenutno sooča z velikimi težavami zaradi železniške stavke, ki ogroža njeno gospodarstvo. Stavka je posledica neuspeha pogajanj med dvema velikima železniškima podjetjema, Canadian Pacific Kansas City Ltd. (CPKC) in Canadian National Railway Co. (CN), ter sindikatom Teamsters, ki zastopa skoraj 10.000 železniških delavcev.  
 

Kaj je povzročilo stavko železniško stavko v Kanadi?

Do stavke je prišlo, ker pogajanja med podjetjema in sindikatom niso uspela. Glavni razlogi za nesoglasja so vprašanja, kot so preprečevanje preutrujenosti zaposlenih in izboljšanje delovnih pogojev. Sindikat trdi, da podjetji skušata rešiti pomanjkanje delovne sile z daljšanjem delovnih dni in povečanjem oddaljenosti delovnih mest od domov, kar dodatno obremenjuje delavce.


Izjava sindikata
 
Predsednik sindikata Teamsters Canada Rail Conference, Paul Boucher, je povedal, da podjetji CPKC in CN postavljata zahteve, ki bi lahko ogrozile varnost železniškega prometa in poslabšale življenje delavcev. Poudaril je, da podjetji zaradi dobička tvegata varnost in družinsko življenje zaposlenih. Sindikat je odločen, da bo nadaljeval z zaščito pravic delavcev.
 

Vpliv na gospodarstvo

 
Gospodarska združenja v Kanadi so zelo zaskrbljena zaradi stavke. V izjavi za javnost so poudarili, da lahko zaustavitev železniškega prometa povzroči resne težave pri dobavi blaga, poveča stroške in povzroči izgubo delovnih mest. Finančna ministrica Chrystia Freeland je pozvala vlado, naj hitro ukrepa, da bi rešila situacijo in zaščitila gospodarstvo.
 

Vpliv na potniški promet

 
Stavka vpliva tudi na potniški promet. Nekatere potniške linije, ki uporabljajo infrastrukturo podjetja CPKC, so prekinjene. To pomeni, da bo potniški prevoznik VIA Rail izgubil dostop do nekaterih prog, kar bo vplivalo na prevozne storitve med Ottawo in Torontom ter med Sudburyjem in White Riverjem. Potniki bodo morali poiskati alternativne načine potovanja.
 
Trenutno stanje pogajanj
 
Pogajanja med podjetjema in sindikatom se še vedno nadaljujejo v Montrealu in Calgaryju, vendar brez vidnega napredka. Vlada se trenutno izogiba uvedbi obvezne arbitraže ali sprejetju zakonodaje za vrnitev na delo. Premier Justin Trudeau je napovedal, da bo vlada kmalu sporočila svojo odločitev glede nadaljnjih ukrepov, vendar konkretnih informacij še ni.
 

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

 
Stavka ima lahko dolgoročne posledice za gospodarstvo. Železniški transport je ključnega pomena za dostavo blaga, in trenutno ni konkretnih alternativ. Cestni tovorni promet že čuti posledice zaradi trenutno prekomernega povpraševanja in pomanjkanja voznikov. Analitiki opozarjajo, da bi dolgotrajna stavka lahko povzročila znatne izgube za podjetji CN in CPKC ter škodila širšemu gospodarstvu.
 
 
Čeprav se pogajanja še vedno nadaljujejo, je situacija vedno bolj napeta. Vlada, podjetji in sindikat bodo morali hitro najti rešitev, da preprečijo daljše motnje in gospodarsko škodo. Pomembno bo, da se hitro najde rešitev, ki bo omogočila nadaljevanje železniškega prometa in zaščitila kanadsko gospodarstvo.
 
 
Viri:      
Toronto Board of Trade 
Sindikat Teamsters                                    
Canadian Broadcasting Corporation (CBC) 

 
Pripravil: Simon Pribac

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth , izvršna direktorica, e-pošta: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-pošta: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568


Preberite tudi: 

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini
Kanadsko gospodarstvo ter možnost vstopa na trg



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: