Višje neto plače na Hrvaškem



Državni zavod za statistiko (DZS) Republike Hrvaške je sredi julija letos objavil, da je maja letos povprečna mesečna neto plača pri pravnih osebah na Hrvaškem znašala 1.324 evrov in je po podatkih glede na isti mesec lani nominalno višja za 16,9 odstotka, realno pa za 13,2 odstotka.

Najvišjo povprečno izplačano neto plačo za maj so izplačali v zračnem prometu, in sicer v višini 2.135 evrov, najnižjo pa v proizvodnji oblačil, in sicer v višini 847 evrov.

Po poročilu DZS je medialna neto plača v mesecu maju znašala 1.122 evrov, kar pomeni, da je polovica zaposlenih prejela nižjo plačo, polovica pa višjo od tega zneska. Na letni ravni je bila povprečna bruto plača nominalno višja za 17,3 odstotka, realno pa za 13,6 odstotka.

Tako kot pri neto plačah je bila tudi za maj najvišja povprečna mesečna bruto plača v zračnem prometu, in sicer 3.109 evrov, najnižja pa v proizvodnji oblačil, in sicer 1.097 evrov.

Maja je bilo v povprečju 182 plačanih ur, kar je 4,6 odstotka več kot aprila. Največ plačanih ur je bilo v vodnem prometu (192), najmanj pa v socialnovarstvenih dejavnostih brez nastanitve (168).

Povprečna mesečna izplačana neto urna postavka za maj letos je znašala 7,12 evra, kar je 16,9 odstotka več, kot v enakem mesecu prejšnjega leta.


Pripravil:

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini