Več kot polovica IT delavcev, ki so leta 2022 zapustili Rusijo, se je vrnila nazaj



Ministrstvo za digitalni razvoj, komunikacije in množične komunikacije Ruske federacije (Mindigits) je poročalo, da se je več kot polovica IT strokovnjakov, ki so leta 2022 zapustili Rusijo, že vrnila.

"Po podatkih ministrstva za digitalni razvoj sta se vrnili dve tretjini specialistov, ki so odšli leta 2022. V zadnjem letu nismo opazili odliva informatikov. Po podatkih Rosstata se je število IT strokovnjakov v panogi v zadnjem letu povečalo za 13 % in je znašalo 857 tisoč ljudi," so zapisali na ministrstvu.

Po podatkih Ministrstva za digitalni razvoj je bila v lanskem letu industrija IT na splošno eden najbolj dinamično razvijajočih se sektorjev ruskega gospodarstva. Povprečna plača v industriji IT se je v letu 2023 povečala za 13 %.

Decembra lani je podjetje Finion, specializirano za pomoč pri pridobivanju dovoljenj za prebivanje v tujini, izvedlo raziskavo, po kateri bi se leta 2022 v Rusijo lahko vrnilo do 40 % tistih, ki so zapustili državo. Podjetje je izjavilo, da se je povpraševanje Rusov po storitvah za pridobitev dovoljenj za prebivanje v drugih državah leta 2023 zmanjšalo za desetkrat.

"Zdi se, kot da je bil sprva šok, zdaj pa opažamo prilagoditev. Ljudje se dolgoročno odločajo o tem, kje želijo biti," je povedala Maria Snegovaya, višja sodelavka Ameriškega centra za strateške in mednarodne študije.


Foto: RIA Novosti / Sergej Pyatakov

Vir: www.interfax-russia.ru


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini