Kanada se je pridružila programu Obzorje Evropa



Kanada se je pridružila rastoči skupini držav zunaj EU, vključenih v raziskovalni in inovacijski program EU, Obzorje Evropa. 

Komisarka EU za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Iliana Ivanova in kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo François-Philippe Champagne sta 3. julija podpisala sporazum, ki kanadskim raziskovalcem in organizacijam omogoča enakopravno sodelovanje v programu skupaj z evropskimi partnerji.

Kanada se pridružuje stebru II programa Obzorje Evropa, ki financira sodelovalne raziskovalne projekte na različnih področjih. Kanadski subjekti bodo zdaj lahko vodili in sodelovali v raziskovalnih konzorcijih z ostalimi partnerji v programu. Prejemali bodo neposredno financiranje iz programa, medtem ko bo Kanada prispevala k proračunu programa.

Pred podpisom sporazuma so bile za kanadske subjekte vzpostavljene prehodne ureditve. To pomeni, da so lahko že prej oddajali prijave in bili ocenjeni kot potencialni upravičenci v okviru razpisov za steber II za proračun od vključno leta 2024 naprej.
 
Obzorje Evropa je ključni finančni program EU za raziskave in inovacije s proračunom v višini 93,5 milijarde evrov za obdobje 2021-2027. Cilji programa so boj proti podnebnim spremembam, doseganje ciljev trajnostnega razvoja OZN ter krepitev konkurenčnosti in rasti EU. Steber II, z največjim sodelovalnim delom programa, ima proračun v višini 52,4 milijarde evrov in je osredotočen na skupne globalne izzive: podnebje, energijo, digitalno ekonomijo in zdravje.

Drugi stebri programa Obzorje Evropa, vključno s stebrom Odlična znanost in Inovativna Evropa, ostajajo odprti za kanadske organizacije in raziskovalce. To velja tudi za Marie Skłodowska-Curie ukrepe (MSCA), referenčni program EU za doktorsko izobraževanje, podoktorsko usposabljanje in sodelovalne raziskave, ki predstavljajo polovico trenutnih projektov med EU in Kanado v okviru programa Obzorje Evropa.

Kanadske entitete trenutno sodelujejo v 155 projektih v okviru programa Obzorje Evropa. Kanadske institucije so do zdaj prejele več kot 6 milijonov evrov, od tega 2,3 milijona evrov iz Evropskega raziskovalnega sveta, 1,9 milijona evrov iz stebra II in 1,8 milijona evrov za raziskovalne infrastrukture.

Trenutno je 19 držav pridruženih programu Obzorje Evropa, bodisi zaradi članstva v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP), kot države kandidatke in potencialne kandidatke, države Evropske sosedske politike (ESP) ali druge tretje države in ozemlja, ki izpolnjujejo niz kriterijev v zvezi z njihovimi gospodarskimi, političnimi ter raziskovalnimi in inovacijskimi sistemi. Formalna pogajanja o pridružitvi programu so bila nedavno zaključena z Južno Korejo, medtem ko so pogajanja s Švico v teku, pripravljalni pogovori pa potekajo z Japonsko in Singapurjem.

Vir: ec.europa.eu

Pripravil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini