Povzetek prvega hekatona programa EU za obrambne inovacije (EUDIS)

 

Evropska komisija je objavila povzetek prvega hekatona programa EU za obrambne inovacije (EUDIS) z naslovom »Digitalno v obrambi«.

Žirija, sestavljena iz obrambnih in poslovnih mentorjev, ki so omogočili izvedbo dogodka, je izbrala šest zmagovalcev, po enega iz vsakega lokalnega gostitelja hackathona - Cefriel (Italija), Demokritos (Grčija), Design Terminal (Madžarska), Sopra Steria (Belgija), Kaunas University of Technology (Litva) in Krakow Technology Park (Poljska). Lokalni zmagovalci so predstavili svoje inovativne projekte.
 
Prvi hekaton programa EU za obrambne inovacije (EUDIS) z naslovom "Digitalno v obrambi" se je uspešno odvijal med 31. majem in 2. junijem. Ta nova in za EU edinstvena pobuda je združila šest vizionarskih lokalnih gostiteljev hekatona, in sicer Belgijo, Grčijo, Madžarsko, Italijo, Litvo in Poljsko, ter spodbudila nastanek inovativnih idej in rešitev v obrambnem sektorju. Dogodek je prispeval h krepitvi inovativnosti evropskega obrambnega sektorja s poudarkom na izzivih "zaščita podmorske infrastrukture", "izboljšanje situacijskega zavedanja" in "kibernetska varnost v obrambi".
 
Hekaton je tekmovalni inovacijski dogodek, na katerem udeleženci (pogosto študenti ali zagonska podjetja) z različnimi kompetencami, kot so tehnične, poslovne, vojaške in pravne, oblikujejo ekipe, ki sodelujejo in skupaj gradijo rešitve za določen izziv. Rešitve se lahko uresničijo v obliki storitev, prototipov, aplikacij ali strojnih naprav. Ekipe podpirajo mentorji in strokovnjaki s področja zadevnega izziva ter iz poslovnega in inovacijskega ekosistema. Dogodek običajno poteka med vikendom, ob koncu vikenda pa strokovna žirija izbere zmagovalca v skladu z vnaprej določenimi sporočenimi merili.  
 
Hekaton EUDIS je eden od rezultatov prizadevanj Evropske komisije v okviru programa EUDIS za vzpostavitev bolj inovativne tehnološke in industrijske baze EU na področju obrambe. Ekipe hekatona, mentorji in strokovnjaki z obrambnih ministrstev držav članic EU ter predstavniki inovacijske in poslovne skupnosti iz držav članic EU in Norveške so se skupaj lotili zgoraj opisanih skupnih izzivov.
 
Vikend hekatona EUDIS je v petek, 31. maja, začel direktor za obrambno industrijo François Arbault z Generalnega direktorata za obrambno industrijo in vesolje (DG DEFIS) pri Evropski komisiji in tako pripravil teren za intenziven vikend inovacij in razvoja znanj. Udeleženci so sodelovali na mentorskih srečanjih z mentorji in strokovnjaki, da bi pospešili svoje inovativne rešitve.  
 
V nedeljo, 2. junija, je ugledna žirija, sestavljena iz obrambnih in poslovnih mentorjev, ki so s svojimi neprecenljivimi prispevki omogočili izvedbo dogodka, izbrala šest zmagovalcev, po enega iz vsakega lokalnega gostitelja hackathona - Cefriel (Italija), Demokritos (Grčija), Design Terminal (Madžarska), Sopra Steria (Belgija), Kaunas University of Technology (Litva) in Krakow Technology Park (Poljska). Lokalni zmagovalci so predstavili svoje inovativne projekte.
 

Predstavili so se:

 
  • EUnify (Belgija) z rešitvijo, ki združuje podatke državljanov in podatke, zbrane s senzorji, za izboljšanje situacijskega zavedanja v vojaških in civilnih kriznih razmerah. 
  • Superlabs (Grčija), ki razvija rešitve za boljše prepoznavanje terorističnih groženj v digitalnem okolju. 
  • Fraudshield (Madžarska), ki ponuja celovito rešitev za kibernetsko varnost za zaščito pred ribarjenjem. 
  • Euri Swarm (Italija), ki razvija platformo za stroškovno učinkovite roje dronov, ki imajo informacije za zmanjšanje izgub. 
  • Eye of Lizdeika (Litva), ki zagotavlja hitro varnostno senzorsko omrežje na zahtevo, ki se lahko uporablja v civilnih in vojaških aplikacijah.
  • Aqua Hub (Poljska), ki zagotavlja priklopno postajo, ki razporedi brezpilotne zrakoplove in tako zmanjša stroške, medtem ko patruljira po podmorski infrastrukturi visoke vrednosti.
 
5. junija je potekalo virtualno tekmovanje za celotno EU, na katerem je šest zmagovalcev svoje rešitve predstavilo žiriji, ta pa je izbrala tri najboljše ekipe, ki so se uvrstile v šestmesečni mentorski program. Finalisti, Aqua Hub (Poljska), Superlabs (Grčija) in EUnify (Belgija), so žirijo navdušili s svojimi inovacijami na področju obrambe. Njihov uspeh poudarja potencial za skupno reševanje problemov in postavlja temelje za prihodnje hekatone EUDIS. Te tri najboljše ekipe so 12. junija vstopile v šestmesečni mentorski program, katerega cilj je razviti njihove rešitve za neposredno izpolnjevanje obrambnih potreb uporabnikov. Tri ekipe, ki so se uvrstile na drugo mesto, so vstopile v dvomesečni mentorski program. Ekipe bodo imele mentorska srečanja z izbranimi strokovnjaki iz obrambne industrije, ki jim bodo pomagali pri razvoju njihovih rešitev. Najboljše tri zmagovalne ekipe bodo povabljene, da po zaključku programa svoje ideje, rešitve ali prototipe predstavijo na velikem tehnološkem ali obrambnem dogodku.
 
Ta hekaton je pokazal vpliv sodelovanja in potencial inovacij. Močan ekipni duh, potrebne spretnosti, sodelovanje ter pripravljenost za razvijanje znanja in izmenjavo strokovnega znanja med udeleženci iz različnih okolij so prispevali k izboljšanju inovacij na področju obrambe EU. Uspeh te prve izvedbe je obetaven precedens za naslednji hekaton EUDIS, ki bo potekal spomladi leta 2025 in na katerem se pričakuje, da bodo gostitelji in udeleženci hekatona še bolj številni na lokalni ravni ter da bodo ustvarili več inovativnih rešitev za reševanje hitro razvijajočih se obrambnih potreb EU, navdihnili svetlejšo prihodnost in prinesli nadarjene strokovnjake v obrambno industrijo EU.
 
Več: Povzetek


Pripravil:

Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
e-naslov: bostjan.sinkovec@sbra.be


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini