Uspešna konferenca o konkurenčnosti, trajnosti in modernizaciji



SLO CRO Poslovni klub je v sodelovanju s Hrvaško gospodarsko zbornico – Županijsko zbornico Krapina 28. maja 2024 uspešno organiziral mednarodno konferenco z naslovom Industrija Zagorja: konkurenčnost, trajnost, modernizacija – mednarodne izkušnje«. Namen konference je bil poslovni javnosti pripeljati mednarodne izkušnje in praktične rešitve na področju reciklaže in trajnostnega razvoja.

Slavnostna govornika sta bila ugledna poslovna vizionarja z bogatimi dolgoletnimi izkušnjami v trajnostnem podjetništvu: Julio Compagnon, direktor podjetja Comberplast iz Čila, in Giulio Bonazzi, direktor podjetja Aquafil iz Italije. Njune predstavitve so poskrbele za dinamičen in poučen dogodek.

Po predstavitvah je potekala panelna razprava, ki je predstavila različne izkušnje in primerjave med različnimi panogami in regijami. Gostje panela so bili Igor Skaza, direktor in lastnik podjetja Plastika Skaza iz Slovenije, Marko Majcenović iz podjetja Sinago iz Hrvaške ter gosta iz Čila in Italije.

Izmenjava znanja in različnih izkušenj na področju trajnostne industrije in predelave plastičnih embalaž ter odpadkov je udeležencem omogočila dragocen vpogled v najboljše svetovne prakse. Kot je dejal Giulio Bonazzi: »Poskušamo razmišljati na veliko, vendar ostajamo prizemljeni. Odločili smo se, da bomo del rešitve, ne problema. Težave plastike se poskušamo lotiti s pravimi tehnologijami, ne le z govorjenjem. Vsak dan poskušamo vaditi krožnost; ne govorimo samo o tem. In zavedamo se, da "mi" pomeni skupaj.«

Med uglednimi poslušalci smo lahko videli diplomate gostujočih ključnih govornikov, čileanskega veleposlanika Rodriga Donosa, slovenskega veleposlanika Gašperja Dovžana, italijanskega veleposlanika Paola Trichila, podpredsednika parlamenta Republike Hrvaške in župana Krapinsko-zagorske županije. 

Uradni program se je zaključil s pogostitvijo, ki je imela tudi družaben in povezovalen vidik - poslovnega mreženja in izmenjave kontaktov. 
Konferenco je podprla Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije.

Konferenca je poudarila pomen trajnosti in modernizacije v industriji ter okrepila mednarodne vezi in spodbudila čezmejno sodelovanje. V nadaljevanju še nekaj izjav panelistov.

***

Julio Compagnon, Comberplast, Čile: »Plastika ima številne vrline, a najboljša od vseh je ta, da NI biorazgradljiva. Ekolog sem in zato se ukvarjam s plastiko. Želim biti del rešitve in ne del onesnaževanja. Namen Comberplasta je: očistiti svet plastike z uporabo plastike kot orodja.

Igor Skaza, Plastika Skaza, Slovenija: »Motivacija Plastike Skaza so inovativne rešitve za trajnostno prihodnost. Naši izdelki so odgovor na družbene izzive in smer, v katero moramo iti. Trajnostni razvoj je v DNK podjetja in osrednji del naše poslovne dejavnosti. S skrbjo za ljudi in  za skupnost dokazujemo, da se trudimo živeti v sožitju z okoljem.«

Marko Majcenović, Sinago, Hrvaška: »Podjetje se je v preteklem letu osredotočilo na digitalizacijo vodenja projektov, vlaganje v izdelavo inovativnega pohištva in krepitev kulture podjetja. S številnimi izpeljanimi projekti želi Sinago podvojiti svoje zmogljivosti in se uveljaviti kot regionalni vodja na področju oblikovanja trajnostnih vrhunskih in luksuznih interierjev.«

Dr. Saša Muminović, SLO CRO Poslovni klub: »Ta konferenca predstavlja edinstveno priložnost za vse nas, da se povežemo, učimo drug od drugega in gradimo temelje za boljšo prihodnost. Konkurenčnost ni le stvar ekonomske moči, ampak tudi prilagodljivosti, inovativnosti in trajnostnega razvoja. Trajnostne prakse niso razkošje, temveč nuja, ki zahteva odgovorno ravnanje z viri in premišljeno načrtovanje.«







Pripravil:

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini