Sprejeta je uredba o zvišanju carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU



Države članice so v okviru Sveta EU sprejele uredbo o znatnem zvišanju carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU. Namen ukrepov je zmanjšati uvoz žit, oljnic in pridobljenih proizvodov ter pesnih peletov in suhega graha v EU, hkrati pa ne vplivati na izvoz v tretje države in ohraniti zanesljivo preskrbo s hrano v svetu.

Vincent Van Peteghem, belgijski minister za finance je dejal: »Namen danes določenih novih tarif je v praksi ustaviti uvoz žita iz Rusije in Belorusije v EU. Ti ukrepi bodo zato preprečili destabilizacijo trga EU z žitom, ustavili ruski izvoz nezakonito prisvojenega žita, proizvedenega na ozemlju Ukrajine, in Rusiji preprečili, da bi prihodke od izvoza v EU uporabila za financiranje svoje vojne agresije proti Ukrajini. To je še en način, na katerega EU stalno podpira Ukrajino.«

Uredba zvišuje uvozne tarife za žita, oljnice in iz njih pridobljene proizvode ter za pelete iz pulpe sladkorne pese in posušenega graha iz Ruske federacije ter Republike Belorusije, za katere uvozniki trenutno ne plačujejo tarif ali pa so te nizke. Poleg tega navedeno blago ne bo imelo dostopa do tarifnih kvot Unije.

Ti ukrepi se uporabljajo za proizvode s poreklom ali izvožene neposredno ali posredno iz Ruske federacije ali Republike Belorusije v EU. Ne bodo vplivali na tranzit skozi EU iz obeh držav v druge tretje države.
 

Naslednji koraki

Ta uredba bo objavljena v Uradnem listu EU. Ukrepi bodo začeli veljati 1. julija 2024.
 

Ozadje

Uvoz žitnih proizvodov iz Rusije v EU se je od začetka obsežne ruske invazije na Ukrajino 24. februarja 2022 znatno povečal. Čeprav Ruska federacija ostaja razmeroma majhen dobavitelj teh proizvodov na trg EU, je vodilna svetovna proizvajalka in izvoznica teh proizvodov. Ruska federacija bi lahko glede na svoj trenutni obseg izvoza v svet preusmerila znatne količine dobav navedenih proizvodov v EU, kar bi povzročilo nenadni pritok iz njenih velikih obstoječih zalog ter s tem motnje na trgu EU. Poleg tega obstajajo dokazi, da si Ruska federacija trenutno nezakonito prisvaja velike količine takih proizvodov, proizvedenih na ozemljih Ukrajine, ki jih nezakonito zaseda, in te usmerja na svoje izvozne trge kot domnevno ruske izdelke. Ti ukrepi bodo zato preprečili destabilizacijo trga EU, ustavili ruski izvoz nezakonito prisvojenega žita, proizvedenega na ozemlju Ukrajine, in Rusiji preprečili, da bi prihodke od izvoza v EU uporabila za financiranje svoje vojne agresije proti Ukrajini. Komisija je predlog predložila Svetu 22. marca 2024.
 
Več: Sporočilo
 

Pripravil:

Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
e-naslov: bostjan.sinkovec@sbra.be
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini