Ustanovljen je bil Svet evropskih poslovnih združenj in zbornic v Srbiji



Evropska poslovna združenja in bilateralne zbornice, ki zastopajo interese podjetij z evropskim kapitalom v Srbiji, so se združile, da bi ustanovile Svet evropskih poslovnih združenj in zbornic v Srbiji. 14. maja je bil podpisan ustanovni memorandum, ki označuje začetek nove dobe sodelovanja in sinergije evropskega poslovnega sektorja v Srbiji. Novoustanovljeno telo bo v prihodnjem delu opredeljevalo skupne interese in bo platforma za vse prihodnje pobude in aktivnosti, je zapisano v sporočilu za javnost Francosko-srbske gospodarske zbornice.

Podpis je potekal v prisotnosti evropskega komisarja za širitev Oliverja Varheljija, ki je skupaj z veleposlaniki držav podpisnic pozdravil to pobudo in poudaril pomen krepitve "Team Europe" in zastopanja skupnih gospodarskih interesov.

Glavni cilj CEBAC - Sveta evropskih poslovnih združenj in zbornic je nadaljnji razvoj in izboljšanje pravnega, institucionalnega in konkurenčnega poslovnega okvira za uspešno poslovanje vseh podjetij, ki delujejo v Srbiji, tako tistih z mednarodnim kot lokalnim kapitalom.

Poleg tega si bo Svet prizadeval za nadaljnje izboljšanje trgovinskih odnosov med državami z evropske celine in Srbijo. V tem kontekstu trgovina nikakor ne bi smela biti enosmerna, zato si naša poslovna združenja in zbornice prizadevajo za izboljšanje v obeh smereh: proti Srbiji in iz Srbije, dodajajo.

Ocenjuje se, da v Srbiji deluje več kot 5.000 podjetij z evropskim kapitalom, ki so v tej državi ustvarila več kot 200.000 delovnih mest. Kar zadeva zunanjetrgovinsko menjavo, so evropske države najpomembnejše trgovinske partnerice Srbije – tako pri uvozu kot pri izvozu.

Svet bo predano delal na zagovarjanju in spodbujanju izvajanja strategij, ki bodo okrepile sodelovanje med Srbijo in drugimi evropskimi trgi ter tako okrepile regionalno gospodarsko stabilnost in rast, je zapisano v sporočilu.

Memorandum o ustanovitvi Sveta so podpisale naslednje organizacije: Belgijsko-srbsko poslovno združenje, Konfindustria Srbija, Hrvatski poslovni klub, Francosko-srbska gospodarska zbornica, Britansko-srbska gospodarska zbornica, Helensko poslovno združenje Srbije, Zbornica Italijansko-srbski poslovneži, Nizozemsko-srbsko poslovno združenje, Poljsko-srbska gospodarska zbornica, Nemško-srbska gospodarska zbornica, Nordijska poslovna zveza, Slovenski poslovni klub, Švicarsko-srbska gospodarska zbornica.

Evropski svet poslovnih združenj in zbornic v Srbiji ima posebej vključujoč pristop, kar je potrdil nedavni podpis memoranduma. Trenutno ima 13 članic, vendar je odprta za sprejem novih tujih ali bilateralnih organizacij, ki zastopajo interese evropskega gospodarstva v Srbiji.

- Svet ponuja različne oblike članstva, vključno s pridruženim in častnim članstvom, in ob tej priložnosti vabi vse tuje in bilateralne organizacije, da se pridružijo delu našega Sveta, kar bo prispevalo k izboljšanju poslovnega okolja v Srbiji za vse poslovne subjekte, ne glede na to, ali so tuji, bilateralni ali domači - poudarjajo.



Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini