Priložnosti za čezmejno sodelovanje pri projektih zemeljskega plina v podsaharski Afriki

 

Proizvodnja zemeljskega plina v Afriki narašča


Že leta zagovarjamo rast afriške energetske industrije tako, da osvetljujemo kruto realnost energetske revščine po vsej celini, dokazujemo potrebo po industrializaciji Afrike in poudarjamo pomen vzpostavitve privlačnega političnega in gospodarskega ozračja, je na novinarski konferenci povedal direktor Afriške energetske zbornice NJ Anuk.

Glede na število obetavnih energetskih projektov, ki trenutno potekajo po celotni celini in številne trgovinske priložnosti, ki izhajajo iz proizvodnje zemeljskega plina, moram poudariti potrebo po čezmejnem sodelovanju med vsemi državami, kar je ključnega pomena za dosego blaginje po vsej celini.

Kot je podrobno opisano v nedavno izdanem strateškem dokumentu, ima Afrika zemeljska plina v izobilju tako na kopnem kot na morju, in sicer več kot 7 % svetovnih zalog zemeljskega plina. Alžirija, Egipt in Nigerija lahko skupaj proizvedejo več kot 80 % plina. 

Razmere se hitro spreminjajo in velik del pozornosti plinske industrije se preusmerja južneje v Namibijo in Južno Afriko, v notranjost v Zimbabwe, na vzhodu v Tanzanijo in Mozambik, kjer je tretje največje nahajališče zemeljskega plina na celini.

Stopnja proizvodnje plina v Afriki narašča, obseg proizvodnje plina se je od leta 2000 povečal za 70 % in naj bi še naprej rasel in do leta 2050 dosegel letno proizvodnjo približno 520 milijard kubičnih metrov plina.

Celoten članek lahko preberete tukaj.

Pripravil:

Slovenski poslovni klub Zambija
e-naslov: info@slo-zambia.com
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini