Žetev zgodnje koruze v osrednji provinci ZambijeZdruženje kmetov Mkushi iz osrednje province Zambije se je izkazalo kot zelo učinkovito pri pobudi predsednika države Hakaindeja Hichileme za pridelavo zgodnje koruze v Zambiji.

Nedavna izjava predsednika Miklosa Marffyja med obiskom kmetov v provinci poudarja neomajno zavezanost in podporo združenja pri blaženju škodljivih učinkov suše s proaktivnimi kmetijskimi praksami. Poudaril je da je pridelava zgodnje koruze z učinkovitimi namakalnimi sistemi ključna pri oskrbi s hrano v državi v trenutnih zahtevnih podnebnih razmerah.

19. marec 2024 je pomemben mejnik za  osrednjo Zambijo, saj se je uradno začela žetev zgodnje koruze. Obilen pridelek, ki ga je omogočila kombinacija namakanja in padavin, je dokaz predanosti kmetov, tako velikih kot majhnih, ki so upoštevali poziv vlade, naj dajo prednost pridelavi zgodnje koruze.

Združenje kmetov Mkushi šteje 83 komercialnih kmetov in več kot 400 nastajajočih in malih kmetov v tem okrožju. Začetek zgodnje žetve koruze je del skupnih prizadevanj med vlado in akterji v kmetijskem sektorju, katerih cilj je povečati odpornost kmetijstva in zagotoviti trajnostno proizvodnjo hrane v državi.

Požetih je bilo približno 146.000 MT zgodnje koruze, kar je zelo obetavno za prehransko varnosti v regiji. S pristopom, ki je usmerjen v prihodnost, se vlada usmerja k kmetijstvu, ki temelji na namakanju, načrtuje pa tudi programe podpore kmetom pri namakanju.

Hakainde Hichilema je v svojem nagovoru izrazil hvaležnost vsakemu posamezniku, ki je sodeloval pri prizadevanjih za proizvodnjo hrane za narod. Izrazil je odprto povabilo kmetom po vsej Zambiji, da se pridružijo tej transformativni poti k trajnostnemu razvoju kmetijstva.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.


Pripravil:

Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini