Blažitev energetske krize


 
ZESCO (državno elektroenergetsko podjetje) je posredno vključeno v pogajanja z Mozambikom, da bi zagotovilo dodatnih 120 megavatov električne energije za svojo državo. 
 
Minister za energijo Peter Kapala je to razkril med nedavnim parlamentarnim zasedanjem, na katerem so obravnavali primanjkljaj električne energije v Zambiji. V okviru strategije namerava ZESCO postopoma umakniti 120 MW, namenjenih izvozu, ob upoštevanju obstoječih dvostranskih pogodb. Namen ukrepa je povečati domačo oskrbo sredi sedanje energetske krize.

Poleg tega je minister Kapala poudaril tekoča pogajanja med družbo ZESCO in Ndola Energy Company Limited za ponovni zagon 105 MW termoelektrarne. Ta pogajanja naj bi se zaključila do aprila 2024, pri čemer naj bi ZESCO kupil 105 megavatov od maja do decembra 2024.

Minister je izpostavil pomen strateških institucij v okviru upravljanja z električno energijo, ki zagotavljajo njihovo nemoteno delovanje v času redukcij. Sprejemajo se ukrepi za izvzetje takih ustanov vključno z zdravstvenimi ustanovami, vodovodnimi podjetji, industrijami, rudarskimi podjetji in varnostnimi ustanovami, kjer so na voljo namenski električni vodi.
 
Z reševanjem neposrednih izzivov je ZESCO začel z redukcijo, da bi ublažili hitro izčrpavanje jezov, kar bi lahko povzročilo daljše izpade električne energije, žal pa ta ukrep povzroča znatne mesečne izgube prihodkov, ocenjenih na 35 milijonov ameriških dolarjev.
 
Poleg kratkoročnih ukrepov je vlada začrtala srednjeročne projekte, namenjene krepitvi energetske zmogljivosti države. 
 

Kratkoročni projekti:

  • ZESCO trenutno uvaža med 50 MW in 90 MW med 21 in 5 uro.
  • ZESCO namerava postopoma umakniti 120 MW namenjenih izvozu ob upoštevanju trenutnih dvostranskih pogodb. Ta načrt naj bi se izvajal od februarja 2024 do decembra 2024. Vendar je treba omeniti, da bo ta načrt pomenil izgubo prihodka v višini 110 milijonov ameriških dolarjev.
  • Termoelektrarna Ndola ima moč 105 MW. Trenutno se ZESCO in Ndola Energy Company Limited (NECL) pogajata o ponovnem zagonu elektrarne. Ta pogajanja naj bi bila zaključena do aprila 2024.
  • Vlada prek ZESCO gradi 100 MW sončno PV elektrarno v Kabweju. Projekt je v teku, predvideno trajanje 10 mesecev, cilj pa je dokončanje in zagon do konca leta.
 

Srednjeročni projekti:

  • Izgradnja 120 MW sončne elektrarne v okviru programa GET-FiT (Global Energy Transfer Feed-in Tariff).
  • Razvoj projekta hidroelektrarne Luapula (CX) z močjo 271 MW na reki Luapula.
  • Razvoj projekta spodnje hidroelektrarne Lusiwasi z močjo 86 MW.
 
Termoelektrarna v Ndoli
 
Celoten članek si lahko preberete tukaj
 

Pripravil:
 
Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini