Novi posli spreminjajo seznam tujcev s podjetji v SrbijiČeprav bi mnogi rekli, da med tujimi državami največ ustanoviteljev podjetij v Srbiji prihaja iz Nemčije, glede na to, da zaposlujejo preko 80.000 ljudi, uradna statistika kaže drugače. Podatki Agencije za gospodarske registre razkrivajo, da je trenutno največ ustanoviteljev podjetij v Srbiji iz Cipra, med razlogi pa so nižje davčne obremenitve ter nova podjetja, ki prihajajo iz Rusije zadnji dve leti.

Med desetimi državami z največ registriranimi gospodarskimi družbami, katerih ustanovitelji so tujci, prvo mesto zaseda Ciper s 649 gospodarskimi subjekti. Slovenija je na drugem mestu s 566 podjetji, medtem ko ima Nemčija v Srbiji 540 podjetij, kjer so med ustanovitelji njeni državljani. Na četrtem mestu je Avstrija s 522 podjetji. Sledijo Italija, Nizozemska in Švica, na lestvici top 10 pa so tudi nekatere sosednje države, na primer Hrvaška.

Milan Kovačević, ekonomist in svetovalec za tuje investicije, pravi, da ni presenetljivo, da je prvi na lestvici Ciper, ugotavlja pa tudi, da se je položaj držav spremenil glede na nove okoliščine, tako v "offshore" conah kot tudi v drugih državah, ki so jih prizadela nova geopolitična dogajanja.

"Na Britanskem otočju kot "off shore" coni se zdaj možnosti nekoliko ožijo. Zato podjetja selijo svoje sedeže na Ciper, to pa v našem registru pomeni, da se investicije z Britanskega otočja brišejo in se pojavi Ciper kot tuji vlagatelj. Ciper je izbira, ker se tam, tako kot v številnih drugih državah, ne plačuje davek na kapitalski dobiček. To je pomembno, še posebej, če upoštevamo, da obstaja veliko skupin, hčerinskih družb podjetij s kompleksno organizacijo, katerim se iz različnih razlogov selitev sedeža bolj izplača”, meni Kovačević.

Opaža pa, da v zadnjem času v Srbijo na ta način prihajajo tudi ustanovitelji iz Rusije: "S selitvijo sedeža podjetja so preko Cipra k nam prišle velike ruske investicije. Redko jih je mogoče zaslediti v statistiki, nekaj pa jih je bilo, ker so večinoma prihajale prek druge države."
 

"Ni presenetljivo, da se je Slovenija uvrstila na drugo mesto"

"Ko je potekala tranzicija, so Slovenci za vsako ceno poskušali obdržati svoja podjetja v Srbiji. In potem, ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, je Slovenija našla dodatne razloge za selitev številnih podjetij v našo državo. Nekatera podjetja imajo prednost, da so v Srbiji tudi zato, ker lahko več trgujejo z Rusijo, Kitajsko in nekaterimi državami, s katerimi jim je iz naše države ugodneje, v sedanjih okoliščinah pa bolj donosno," pravi Kovačević.

Kovačevič še ugotavlja, da so subvencije eden ključnih dejavnikov, ki so v zadnjih letih pritegnili tuje investicije. "Drugi dejavnik je poceni delovna sila. Še vedno veljamo za državo s poceni delovno silo, ki je ugodnejša kot v mnogih drugih evropskih državah. Pomenljivo je tudi, da smo dobro pozicionirani. Imamo odprta vrata do EU, pa tudi do Kitajske in Rusije, redke pa so države, ki so v takšnem položaju," zaključi Kovačević.

Čeprav sta Kitajska in Rusija v javnosti pogosto znani kot državi, iz katerih v Srbijo prihaja največ kapitala, podatki kažejo, da že dve desetletji prednjači Evropa s 63 odstotki vseh neposrednih tujih naložb.

Srbija v primerjavi z državami EU izstopa tudi kot primerna za poslovanje zaradi nižjih stroškov in enostavnejšega poslovanja. Med ugodnostmi vlagatelji izpostavljajo sporazume o prosti trgovini, predvsem z Evropsko unijo in v okviru Cefte, ter sporazum z Evroazijsko gospodarsko unijo (EAEU), ki jo vodi Ruska federacija in je bil podpisan oktobra 2019. Na seznamu so tudi številni sporazumi, ki olajšajo poslovanje s Turčijo, Veliko Britanijo in državami Evropskega združenja za prosto trgovino - EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica).

Vir: NIN


Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini