V Zambiji odkrili novo veliko nahajališče bakra

 

Zambija je druga največja proizvajalka bakra v Afriki


KoBold Metals, kalifornijsko podjetje za raziskovanje kovin, ki ga podpirajo milijarderji, vključno z Billom Gatesom in Jeffom Bezosom, je objavilo, da so v Zambiji odkrili novo veliko nahajališče bakra. To odkritje velikega nahajališča bakra bi lahko pomagalo v svetovni tekmi za zagotovitev oskrbe z materiali, ključnimi za zeleni energetski prehod.

Po bakru je veliko povpraševanja za uporabo v obnovljivih virih energije in električnih vozilih. Tiskovni predstavnik KoBold Metals je za ameriški medij CNBC povedal, da v podjetju verjamejo, da se bo njihov projekt Mingomba v Zambiji razvil v "enega največjih svetovnih rudnikov visoko kakovostnega bakra".

"Po velikosti in kakovosti je kot Kakula," je dejal predsednik KoBold Metals Josh Goldman v izjavi, objavljeni na družbenem omrežju X. Kamoa-Kakula je ogromen rudnik bakra, ki se nahaja tik nad severno mejo Zambije v Demokratični republiki Kongo.

Ivanhoe Mines, kanadsko rudarsko podjetje, ki ga je ustanovil milijarder Robert Friedland, ima v lasti skoraj 40 odstotkov rudnika bakra Kamoa-Kakula. Kompleks je bil opisan kot "najhitreje rastoči rudnik bakra na svetu z najnižjo vsebnostjo ogljika". 

Zambija je druga največja proizvajalka bakra v Afriki. Na prvem mestu je še vedno Demokratična republika Kongo.

KoBold Metals pravi, da uporablja umetno inteligenco Google zemljevida - zemeljske skorje, ki pomaga najti nova nahajališča bakra, litija, kobalta in niklja.

Glavni vlagatelji v startupe iz Silicijeve doline so ameriško podjetje tveganega kapitala Andreessen Horowitz, norveški energetski velikan Equinor, največja svetovna rudarska skupina BHP in Breakthrough Energy, podnebni in tehnološki sklad, ki ga je leta 2015 ustanovil Bill Gates. Nekateri podporniki Breakthrough Energy so Ray Dalio iz Bridgewater Associates, Richard Branson iz Virgin Group, Jack Ma iz Alibabe in Jeff Bezos iz Amazona.

KoBold Metals je napovedal začetek proizvodnje bakra v svojem rudniku v Zambiji v roku 10 let. Projekt bi lahko imel pomembne gospodarske posledice za to afriško državo.

"Kar so odkrili, je res fenomenalno," je dejal Jito Kayumba, posebni pomočnik zambijskega predsednika za gospodarske, investicijske in razvojne zadeve. "Kot Zambijci lahko veliko pričakujemo, in sicer v smislu zagona in napovedi razvoja rudnika," je dejal Kayumba v videu, objavljenem na družbenem omrežju X.

IEA, mednarodna agencija za energijo, je zaradi hitrega naraščanja povpraševanja po kritičnih mineralih opozorila, da trenutna svetovna ponudba ne zadostuje za preoblikovanje energetskega sektorja glede na relativno visoko geografsko koncentracijo proizvodnje številnih elementov, potrebnih za to.
 


Vir: www.mining.com

Pripravil:
 
Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini