Južnoafriška razvojna skupnost poziva k stabilnosti v KonguIzredni vrh Organ Troika Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC) je bil sklican zaradi obravnave perečih regionalnih vprašanj s poudarkom k ponovni vzpostavitvi stabilnosti v regiji. Vrh je uradno odprl predsednik Republike Zambije Hakainde Hichilema, ki je tudi predsednik organa SADC za politiko, obrambo in varnost.

Predsednik Republike Zambije je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi vse slabšega stanja človekovih pravic v Demokratični republiki Kongo (DRC). Poudaril je medsebojno povezanost držav članic SADC in dejal, da ima konflikt v eni državi posledice po vsej regiji.

Izpostavil je resne izzive, ki jih predstavljajo upori oboroženih skupin v Demokratični republiki Kongo in pozval k celovitim rešitvam za reševanje konflikta. Opozoril je tudi, da bi lahko nestabilnost v regiji ogrozila možnosti za mirne volitve.

Izvršni sekretar SADC Elias Magosi je ponovil poziv k skupnim prizadevanjem za pomoč Demokratični republiki Kongo pri iskanju trajne rešitve za sedanje nemire. Vrh je voditeljem SADC ponudil strategijo za pobude, ki bodo ponovno vzpostavile mir in varnost v regiji.

Na zasedanju je bila prisotna tudi predsednica Tanzanije Samia Suluhu Hassan in namibijski podpredsednik Musuku Nangolo Mbumba.

Celoten članek lahko preberete tukaj.


Pripravil:

Slovenski poslovni klub Zambija 
e-naslov: info@slo-zambia.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini