Nepovratna sredstva za certificiranje izdelkov v vrednosti 400 tisoč evrovMinistrstvo za industrijo, podjetništvo in trgovino prek Agencije za investicije in podporo podjetništvu na Kosovu (KIESA) je začelo izvajati industrijsko politiko v skladu z analizo študij industrijske uspešnosti in vrednostnih verig za industrijski razvoj, ki podpira podjetja pri certificiranju izdelkov, ki so namenjeni za izvoz s pomočjo finančne sheme nepovratnih sredstev.

Sporočilo navaja, da je v prvi fazi te sheme sredstva prejelo skupno 10 podjetij, vrednost dodeljenih nepovratnih sredstev pa je 400.000 evrov.

Od sporazumov, podpisanih v okviru sheme, bodo podjetja takoj pridobila 80 % sredstev, preostalih 20 % pa bo realiziranih, ko bodo podjetja zaključila postopek certificiranja izdelkov za izvoz.

Ministrstrica za industrijo, podjetništvo in trgovino Rozeta Hajdari je pred predstavniki gospodarstva dejala, da je industrijska politika, katere izvajanje se uspešno začenja, ustvarila nov zagon za kosovska podjetja pri pripravi lokalnih izdelkov za mednarodni trg.

"Naslednje leto je predvideno, da bo vrednost nepovratnih sredstev za certificiranje znašala več kot 1 milijon evrov. V okviru industrijske politike bodo podjetja postala konkurenčna na regionalnem in mednarodnem trgu ter bodo glavno gonilo družbenega, gospodarskega in okoljskega razvoja naše republike," je poudarila ministrica Hajdari.
Povzeto po: Telegrafi news

Pripravila:
 
Blerta Aliu
EAC Slovenski poslovni klub
e-naslov: info@eac-ks.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini