Kanadske oblasti nameravajo ustaviti poskuse zaračunavanja pacientom za hitrejše zdravstvene storitve

 
Brezplačno zdravstveno zavarovanje za vse državljane in stalne prebivalce Kanade predstavlja enega temeljnih elementov kanadske identitete. Ob trenutnem pomanjkanju zdravstvenega osebja in dolgih čakalnih vrstah posledično prihaja do poskusov zaračunavanja hitrejših storitev pacientom, kar skušajo oblasti sedaj izkoreniniti.
 
Kanadska zvezna vlada se kritično odziva na naraščajoče število podjetij, ki za plačilo ponujajo hitrejši dostop do zdravstvenega varstva, s tem da uvede ukrepe proti podjetjem, ki zaračunavajo bolnikom za zdravstveno oskrbo. Minister za zdravje Jean-Yves Duclos je naročil provincam, naj zaustavijo zaračunavanje za medicinsko potrebno nego in opozoril, da bodo lahko zahtevali povrnitev zveznih sredstev za zdravje, če se ta praksa nadaljuje. Glavna tarča državnega ukrepanja so podjetja, ki zaračunavajo nadomestila za virtualne obiske zdravnikov, ki so se v zadnjih mesecih začela pojavljati po vsej državi.
 
Kanadsko zdravstveno zavarovanje je sicer popolnoma brezplačno za državljane in osebe z urejenim statusom stalnega prebivališča v Kanadi, ureja pa se na nivoju provinc. Kanadska zdravstvena politika prepoveduje, da podjetja zaračunavajo "zavarovanim osebam" za medicinsko potrebne storitve, vendar so nekatera podjetja povezala bolnike z zdravniki v drugih provincah, kjer se pravila razlikujejo, in na tak način izkoriščajo luknjo v zakonu, da lahko zaračunavajo nadomestila. Kanadski minister za zdravje pravi, da se mora ponudba storitev zdravstvenega varstva z uporabo virtualnih platform skladati z načeli kanadske zdravstvene politike. V pismu opozarja, da denarna nadomestila za zdravstvene storitve, ne glede na lokacijo pacienta, niso dovoljena. Minister za zdravje sicer ne navaja, ali se bo zvezna vlada lotila tudi drugih primerov zaračunavanja zdravnikov za potrebno zdravstveno oskrbo.
 
Poteza zvezne vlade prihaja v času naraščajoče razprave o vlogi zasebnega sektorja pri zagotavljanju javno financiranega zdravstvenega varstva v Kanadi, zlasti ko se province spopadajo z zaostanki pri kirurških posegih in pomanjkanjem osebja, ki je posledica pandemije Covid-19. 

V zadnjih tednih so člani stranke NDP v kanadskem parlamentu večkrat izpostavili, da Trudeaujeva vlada dopušča večjo privatizacijo zdravstvenega sistema, pri čemer profitna podjetja igrajo vse večjo vlogo pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe. Prejšnji mesec je zvezna vlada sklenila dogovor z provincami in ozemlji o 10-letni spodbudi za letni dogovor o financiranju zdravstvenih storitev. Duclosovo pismo opozarja, da bi se lahko ti prenosi zmanjšali, če bi bolnikom zaračunali stroške zdravstvene oskrbe. Duclos poudarja, da bi bilo nesmiselno, da bi Kanadčani ponovno plačevali za storitve, ki so že plačane z davkoplačevalskim denarjem, in da se bo zavzel za zmanjšanje zveznih zdravstvenih transferjev, če bodo ponudniki zdravstvenih storitev bolnikom zaračunali stroške.
 
Različne province imajo različne pristope k plačevanju virtualnih zdravniških pregledov, nekatera pravila pa se spreminjajo s tem, ko se pandemija COVID-19 umirja. Ontario Health Insurance Plan (OHIP) krije stroške virtualnih ali telefonskih posvetovanj le, če ima bolnik stalni odnos z zdravnikom, kjer pa obiski v "virtualni kliniki" niso zajeti. 
 
 
Povzeto po: CBC 
 
Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini