Kanadsko gospodarstvo pozitivno preseneča z januarskim trgovinskim presežkom

 
Kanada je januarja zabeležila nepričakovan trgovinski presežek v višini 1,9 milijarde dolarjev, ki ga je spodbudila obsežna rast izvoza, medtem ko je uvoz zabeležil manjše povečanje zaradi motornih vozil in delov, kažejo podatki kanadskega statističnega urada objavljeni 8. marca.
 
Analitiki so januarja napovedovali trgovinski primanjkljaj v višini 60 milijonov dolarjev. Kanadski statistični urad je popravil tudi decembrske trgovinske številke na presežek v višini 1,2 milijarde dolarjev z začetnih 160 milijonov dolarjev primanjkljaja.
 
Podatki kažejo na izredno pozitiven začetek leta, ki naj bi pomagal izboljšati gospodarske obete v času, ko se pričakuje, da bodo visoke obrestne mere upočasnile domače gospodarstvo.
 
Kanadska centralna banka, ki je v s tem tednom zamrznila nadaljnja višanja, je v zadnjem letu zvišala obrestne mere za skupno 425 bazičnih točk, da bi ukrotila inflacijo.
 
Skupni kanadski izvoz se je januarja povečal za 4,2 odstotka na podlagi dobičkov v vseh kategorijah izdelkov, ki so več kot nadomestile padec izvoza energentov. Brez energije se je izvoz povečal za 6,1 odstotka na rekordno vrednost 51,6 milijarde dolarjev. Približno enakomerno so k povečanju izvoza prispevali kmetijski, ribiški in drugi živilski proizvodi, motorna vozila in deli ter izdelki iz kovin in nekovinskih mineralov. Količinsko se je skupni izvoz januarja povečal za 5,3 odstotka.

Uvoz se je po dveh zaporednih mesečnih padcih povečal za 3,1 odstotka, predvsem zaradi motornih vozil in delov ter industrijskih strojev, opreme in delov. Uvoz blaga za široko porabo se je januarja po treh mesecih zmanjševanja povečal za 3,8 odstotka. Količinsko se je skupni uvoz povečal za 4,1 odstotka.
 
Kanadski dolar je trgoval za 0,1 odstotka nižje pri 1,3765 dolarja ali 72,65 ameriških centov, kar je bilo blizu najšibkejše ravni v štirih mesecih.
 
 
Povzeto po: Financial Post

Uredil: Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com
 
 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini