Gospodarske novice iz Belgije, februar 2023

 

Odprto je javno posvetovanje glede posodobitve pravil EU o zamudah pri plačilih 

Evropska komisija prek javnega posvetovanja do 17. marca 2023 zbira predloge in mnenja o posodobitvi pravil EU o zamudah pri plačilih.

Več: Posvetovanje
 

Malim in srednjim podjetjem bo na voljo 60 milijonov evrov za zaščito intelektualne lastnine

Evropska komisija in Urad EU za intelektualno lastnino sta začela izvajati sklad EU za mala in srednja podjetja za leto 2023. Prek tega sklada bodo malim in srednjim podjetjem v EU na voljo boni za intelektualno lastnino, s katerimi bodo lahko pokrila nekatere stroške v zvezi z oceno potreb po zaščiti intelektualne lastnine. Uporabila jih bodo lahko tudi za povračila v zvezi z registracijo patentov, blagovnih znamk in modelov. Letos so vključene tudi rastlinske sorte. 

Več: Sklad
 

Javno posvetovanje o tem, katere izdelke bi bilo treba obravnavati prednostno 

Evropska komisija prek javnega posvetovanja do 12. maja 2023 zbira mnenja in predloge o tem, katere izdelke bi bilo treba obravnavati prednostno v okviru predlagane uredbe o okoljsko primerni zasnovi za trajnostne izdelke. 

Več: Posvetovanje
 

Evropska komisija bo financirala dva projekta žensk v modrem gospodarstvu

Evropska komisija je prek razpisa za zbiranje predlogov projektov žensk v modrem gospodarstvu prejela 20 prijav. Med njimi je izbrala dva projekta, za katera je ocenila, da bosta sektorjem trajnostnega modrega gospodarstva pomagala izvesti strukturne spremembe za lažje vključevanje žensk v širše pomorsko gospodarstvo.

Več: Sporočilo Evropske komisije
 

Vabilo za sodelovanje v raziskavi o sinergijah med podatkovnimi centri in energetskimi sistemi

Izvajalci študije o sinergijah med podatkovnimi centri in energetskimi sistemi (DCESS) analizirajo, kako lahko lokalni energetski sistemi uporabljajo odpadno toploto in vodo, ki nastajata pri delovanju podatkovnih centrov. K sodelovanju pri raziskavi vabijo tudi zainteresirano javnost.

Več:  

Evropsko gospodarstvo se bo letos izognilo recesiji, ocenjuje Evropska komisija

Evropska komisija je objavila zimsko gospodarsko napoved, v kateri ocenjuje, da se bo evropsko gospodarstvo letos izognilo recesiji. Napoved za Slovenijo je izboljšala.

Več:  

Objavljen je regulativni pristop za testiranje inovacij na področju veriženja blokov

Evropska komisija je objavila regulativni pristop za testiranje inovacij na področju veriženja blokov (European Regulatory Sandbox for Blockchain), v okviru katerega bo podprla 20 projektov letno. Prvi razpis bo predvidoma objavila 14. aprila 2023. 

Več:  

Potrjena je slovenska shema za delno nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem 

Evropska komisija je potrdila slovensko shemo za delno nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem za višje cene električne energije. Nezaupna različica sklepa je na voljo v registru državnih pomoči pod številko zadeve SA.63525.

Več: Register
 

V veljavo so stopila nova pravila o trošarini

V veljavo so stopila nova pravila o trošarini, v skladu s katerimi bo obdavčitev alkohola, tobaka in energentov popolnoma digitalizirana po vsej EU.

Več: Sporočilo Evropske komisije s povezavo na direktivo
 

EIT je začel zbirati prijave podjetij za podpore prek programov EIT Food 

Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT) do 26. marca 2023 zbira prijave podjetij za podpore prek programov za podjetništvo na področju hrane (EIT Food), ki so namenjeni zagonu, pospeševanju in širjenju vplivnih agroživilskih tehnoloških zagonskih podjetij za reševanje globalnih izzivov prehranskega sistema ter zagotavljanje novih inovacij in podjetij na področju hrane.

Več: Poziv


Slika: www.eitfood.eu

 
Pripravil:

Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
e-naslov: bostjan.sinkovec@sbra.be

 

Preberite tudi:


Priložnosti na belgijskem trgu

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini