Podobnosti in razlike v poslovanju na Hrvaškem in v Sloveniji

 
V sredo, 15. februarja 2023, je SLO CRO Poslovni klub za člane in ostale zainteresirane iz Slovenije in Hrvaške organiziral spletno predavanje na trenutno izjemno aktualno temo: primerjava podobnosti in razlik v poslovanju v Sloveniji in na Hrvaškem. 
 
Predavateljica Janja Starc je direktorica področne območno obrtne zbornice Krško, ki pozna vse odgovore o pogojih poslovanja tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji. 
 
Hrvaška je 1. januarja 2023 vstopila v Shengenski prostor in evrski monetarni sistem in to dejstvo je in bo marsikomu olajšalo odločitev o širjenju ponudbe storitev ali dejavnosti na Hrvaško ali v Slovenijo.
 
Uvodoma je udeležence pozdravila vodja pisarne SLO CRO Poslovnega Kluba Vesna Vukšinič Zmaić in predstavila delo SLO CRO Poslovnega kluba. Udeležence je pozdravil tudi ekonomski svetovalec na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu Dušan Pšeničnik, s katerim SLO CRO Poslovni klub že leta odlično sodeluje.
 
V predavanju so bile predstavljene naslednje teme: 
 
  • Podobnosti in razlike glede gospodarsko statusne ureditve v eni in drugi državi in pogoji odpiranja podjetij za pravne ali fizične osebe in oblike teh. 
  • Za katere dejavnosti so potrebni tehnični pogoji, uporabna dovoljenja. Primerjava davčnih sistemov in stopnje dohodnine iz dejavnosti ter razlike v davku na dobiček. 
  • Kakšne so razlike v dajatvah za lokalne skupnosti ali občine in kakšni so posebni davki za trošarine. 
  • Plačila prispevkov, razlike v minimalni plačah in kakšni so pogoji za opravljanje dela na Hrvaškem – vse od pridobitve davčne številke do prijave napotenih delavcev in razlike za dejavnosti.
  • Kaj potrebujejo podjetja za opravljanje dejavnosti v Sloveniji in dodatno – na kaj so inšpektorji pozorni. 

Spletno predavanje je bilo izjemno dobro obiskano, udeleženci so naknadno postavili vprašanja za posamezne dejavnosti in tudi dobili odgovore. 
 

Naslednje spletno predavanje o  SLO – HRV delovni zakonodaji


Naslednje spletno predavanje o  SLO – HRV delovni zakonodaji načrtujemo v sredo, 9. marca 2023 ob 9. uri. Zainteresirani se lahko prijavite že sedaj na poslovniklub@slo-cro-klub.hr


Dodatne informacije:
SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr
 


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov