Zambija je s 1. oktobrom 2022 ukinila turistično vizo za Evropsko unijo, kjer je tudi Slovenija

 

Do odločitve za ukinitev vize je prišlo zaradi zambijske 20-letne turistične strategije (2018- 2038)


Statistični podatki kažejo, da je turizem trenutno najhitrejša rastoča gospodarska panoga v državi, ki je lani zaslužila 1,8 milijarde ameriških dolarjev. Leta 2018 je Zambijo obiskalo 1.072.012 tujih turistov (6,2-odstotno povečanje glede na leto 2017), leta 2019 pa je bilo zabeleženih 1,2 milijona prihodov.

Vizija je, da se Zambija uvrsti med najbolj obiskane turistične destinacije v tem delu Afrike.

Edinstvena Zambijska zgodovina in naravna čudesa vzbujajo pozornost med lokalnim in globalnim porastom kulturnega turizma in dediščine. Številne afriške države si prizadevajo, da bi postale in ostale dobre gostiteljice za turiste, vlagatelje in podjetnike, kar lahko spodbudi zaposlovanje nizko kvalificiranih delavcev ter ekonomsko vključenost žensk in mladih.

Poleg tega je afriškim političnim odločevalcem priporočeno, naj sprostijo konkurenčnost in enostavnost poslovanja v turističnem sektorju z razvojem infrastrukture, vključno s cestnim, zračnim in vodnim prometom, ter poenostavitvijo vizumske zahteve. Zambija je ena izmed prvih afriških držav, ki je sprejela odpravo turistične vize za EU, da bi povečala turizem po pandemiji Covid-19.

Na uspešnost sektorja so resno vplivale omejitve potovanj, ki so bile potrebne zaradi pojava pandemije COVID-19 leta 2020, kar je povzročilo znatno izgubo delovnih mest.

Zambijska turistična agencija je bila ustanovljena leta 2015 za trženje in promocijo Zambije kot izbrane potovalne destinacije ter za urejanje turistične industrije. Zambija je dom svetovno znanih Viktorijinih slapov, ogromnih virov divjih živali, raznolike pokrajine, divjine, raznolike kulture in nacionalne dediščine, pustolovskih dejavnosti in še več.

V državnem proračunu za leto 2020 je vlada napovedala izboljšano financiranje za podporo Severni regiji države, ki ima nešteto turističnih ponudb, ki jih sestavljajo slapovi, nacionalni parki in druga območja dediščine ter bogati tradicionalni obredi, ki potekajo vsako leto. Predsednik države Hakainde Hichelema je v nedavnem govoru o proračunu dejal, da je Zambija osredotočena na povečanje števila tujih obiskovalcev v državi. "Turizem je velik posel, vendar Zambije v preteklosti nismo dobro tržili."

Zambija je za trženje države izkoristila tudi mednarodne agente. Poleg tega je država še naprej uporabljala misije v tujini za agresivno trženje destinacije. Zambija sodeluje tudi na izbranih mednarodnih razstavah, kot so ITB Berlin, FITUR v Madridu in Vankantibuers na Nizozemskem.

Zabija se zaveda, da so transportne povezave zelo pomembne, zato je zopet uvedla nacionalnega letalskega prevoznika in reformo vizumskega sistema, odprli pa so tudi dve novi moderni mednarodni letališči in sicer v glavnem mestu Lusaka in turističnem centru Livingstone.

Zambija ima nepozabne turistične produkte s trajnostnimi konkurenčnimi prednostmi in kakovostjo, ki dosega ali presega svetovne standarde. Osupljivi Viktorijini slapovi, adrenalinsko plavanje ob robu Viktorijinih slapov prav tako otok Livingstone, kjer si je David Livingstone prvič ogledal slapove, jezero Tanganjika v severni Zambiji, ki je najdaljše sladkovodno jezero na svetu ter največje in najgloblje v Afriki, največja selitev sesalcev na svetu, ki poteka v nacionalnem parku Kasanka, kjer se zbere več kot 10 milijonov natopirjev in še bi lahko naštevali.

Nenazadnje je Zambija svetilnik miru in svetel primer države, ki nikoli ni bila v vojni in še naprej živi v harmoniji, ki ima 72 različnih etničnih skupin. 

Celoten članek si lahko preberete na povezavi: allafrica.com

Pripravil:

Slovenski poslovni klub Zambija
e-naslov: info@slo-zambia.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini